Небојша има коефициент на интелигенција 203, неговите изуми го променија светот, а живее на минималец

Со коефициент на интелигенција (IQ) од 203, Небојша Милошевиќ е човек кој треба да биде надалеку познат. Меѓутоа, во денешно време работите не функционираат баш така.

Иако некои негови изуми ги променија животите на луѓето, тој не само што денес е непознат, туку пред неколку години беше прогласен за технолошки вишок, а денес живее со минимална пензија, пет пати помала од националната.

Небојша Милошевиќ од Мала Сугубина кај Трстеник е генијалец според неговиот коефициент на интелигенција, а тоа го докажал со тоа што на само дваесет години имал три патенти кои му биле укра дени од големите сили, а еден од нив дури му бил укр аден од НАСА.

– За време на мојот во ен рок дизајнирав патент кој беше спасоносно решение за тешки камиони. Мотор со еден клип кој одеше нагоре и надолу, а потоа се ротираше за да направи зафатнина како четиритактен мотор. Со ова постигнав дека е потребна помала инерција.

Не најдов производител што би можел да го направи тогаш со машини според прецизни карактеристики и остана само како регистриран, а денес може да се направи – ја започнува приказната Небојша.

После тоа не застана, измисли патент кој бензинот го претвори во плин и токму тој беше цел на големите сили.

– Тој уред беше составен од мономагнет кој имаше северен и јужен пол во листови. Тој создаде ефект на доста силна магнетизација и на тој начин ги претвори молекулите на бензинот во гас. Тој патент ми го укр аде НАСА.

По 20 години, фирма од Крагуевац почна да ги увезува овие уреди, а јас му ги купив на син ми од југ, кој со тие магнети не надмина ни литар – вели Милошевиќ.

– Успеав да конструирам четиристепен и петстепен менувач со синхронизација на борварнер за тој автомобил. Секој дел морав да го нацртам и напишам димензиите и што да правам со него, како да го обработам, сите потребни карактеристики.

Имам нацртано преку 12.000 делови кои се сместени во менувачот „југо“. Кога ја дизајнирав каросеријата за менувачот, Италијанците имаа само едно барање, алуминиумската кутија да биде полесна за 300 грама, сакаа да заштедат пари.

Изумот на Небојша е и турбината на резервоарот Т90, кој беше гордост на поранешна Југославија. Случајно се понудил да го реши проблемот, а потоа тоа решение се применило на автомобилите.

– Тоа беше најголемиот технолошки проблем на сите турбо мотори. Делот што го дизајнирав се вртеше со 60.000 вртежи во минута, додека други имаа само 1.000.

Таму открив дека во моторот се вметнува до шестпати повеќе воздух и дека сого рувањето на горивото е идеално, а резервоарот на кој е поставен шест пати побрз – заклучува Небојша.