Невенка дипломираше на 69 години – има завршено три факултети, а сопругот тргнал по нејзините стапки

Невенка Баланесковиќ гордо ја носи титулата троен матурант. Со текот на времето завршила германско, па англиски, а на 65 години се запишала на третиот факултет, француски јазик и книжевност. Дипломирала на време и ја остварила животната желба.

– Моите желби ги остварувам и тие се многу силни за мене. И таа желба да се научи француски, да се знае француски, долго чекаше да се исполни, но на крајот успеав – вели Невенка Баланесковиќ за ТВ „Блиц“.

Нејзиниот сопруг Драгиша, првично дипломиран електро-инженер, а неодамна сопственик на златниот индекс, исто така тргнал по неконвенционални патишта на образование.

На 42-годишна возраст решил да се посвети на музиката, дипломирал на Музичката академија и се пензионирал како вонреден професор по виолина на Факултетот за уметности во Ниш.

– Не е само желбата за напредување, туку и проценката на можностите подобро да се менаџираме во наредниот период со повеќе знаење и со различни опции – вели Драгиша Баланесковиќ. Си бевме охрабрување еден на друг. Ја поддржав, таа ме поддржа мене – вели брачната двојка Баланесковиќ.