Некогаш потценетите работници сега бираат каде и колку ќе работат, а заработката им е до плафон

Некогаш потценетите работници, чии услуги сме навикнати да ги плаќаме по релативно поволни цени, денес заработуваат повеќе од канцелариските службеници и директорите, а поради обемот на работа се принудени да одбиваат ангажмани, да ги покачуваат цените и да поставуваат услови.

Платите на физичките работници, берачите, копачите, како и занаетчиите, како ѕидарите, арматурџиите, плочкарите и други, се зголемија толку многу што стана невозможно да се најдат за помалку од 50.96 евра со гарантиран оброк- велат во федерацјата Босна и Херцеговина

Бањалучкиот молер Александар Радосављевиќ потврди дека дневниците драстично се зголемени и вели дека се потешко се наоѓа работници иако има голема побарувачка на домашниот пазар.

– Дневниците за помошниците сега одат до 35.67 евра, а за мајсторите до 56.05 евра, во зависност од нивната способност и што се работи – изјави Радосављевиќ за Српскаинфо.

Драгољуб Јовиќ, плочкар од Бјелина, се согласува дека е голем проблем да се најдат работници.

-Дневниците одат и до 50.96 евра и, без разлика, нема работници. Поради недостиг на работна сила заземаме помали работни места, не можеме да организираме работа во згради – рече Јовиќ и додаде дека поради зголемувањето на дневниците морале да ги прилагодат цените на услугите.

– Лани дневницата на занаетчиите изнесуваше 40 евра, а сега се искачи на 61 евра, додека физичарите имаат од 30 евра до 38 евра. Цената на варосувањето по квадрат лани беше едно евро, а сега е 1.12 евра- рече молерот од Угљевиќ.

Плочкар наплаќаат минимум 7-14 евра по квадратен метар. Значи најслабиот занаетчија ако постави по десет квадрати дневно нема да заработи помалку од 76 евра. Упатените тврдат дека врвен плочкар може да заработи и до 203 евра дневно. Соочени со хроничен недостиг на работници, претприемачите се свртеа во странство. Компаниите во БиХ одлучуваат да вработат луѓе од различни земји, па затоа не е реткост да се видат работници од Непал, Бангладеш…