Ненад собира отпад за да преживее – Живее сам меѓу голи ѕидови, без под, но е среќен со работата

Ненад Фуштар од населбата Грбавица е единствениот кој собира стара хартија и ја продава за да преживее бидејќи има само 120 марки социјално осигурување. Овој вреден собирач на рециклирани материјали секојдневно поминува низ контејнерите и бара да собере доволно отпадна хартија за пазарот.

Ненад изјави дека може да заработува од 25 до 30 км дневно, но тој е како што вели „самиот газда“. Никој не го малтретира и не го искористува. Тој е едноставно среќен и задоволен од оваа работа.

Како што падна набавната цена на хартијата, многу луѓе се откажаа. На него влијае што има луѓе кои и завидуваат на работата што ја работи. Ненад живее сам во стан кој нема катови. Сè е расфрлано и расфрлано, а како што вели, сè му фали. Најмногу електричен шпорет.

– Собирам картон за да преживеам, работам секој ден, не прашувам дали е ден или ноќ. Мораш да заработиш за да преживееш. Ова го работам од 2016 година кога ми почина мајката – вели Ненад, кој веќе седум години живее без под.Во неговата куќа има речиси само голи ѕидови. Нема фрижидер или шпорет.

– Готвам на мало решо, имам фрижидер, но едноставно не работи. Би сакал да го направам подот, да изгледа поубаво. Прозорците се исто така шупливи. Купатилото го скрпив некако, не можев да го користам две години бидејќи беше поплавено – вели Ненад.Кога му умрела мајка му немал ништо, а како што вели тешко му е да најде жена.

Некогаш собира еден тон хартија за еден ден, а понекогаш му требаат три или четири дена. Има и такви што ми оставаат дури и хартија, знаат дека тоа го правам. И во зима е малку потешко, но работам колку што можам – вели Ненад за каналот на Среќко Стиповиќ.