Не издржа срце јуначко – за жал Дорчо ја загуби битката за живот

Коњот Дорчо, кој помина три дена тешко повреден во агонија, лежејќи покрај патот Градско-Прилеп, откако го удри кола, а потоа по иницијатива на кавадаречкиот градоначалник Митко Јанчев беше транспортиран и згрижен во Прилеп, каде доброволно го лекуваше ветеринарниот лекар Златко Димески, ја изгуби битката за живот.

Веста дека Дорчо починал ја објави Димески, кој со цел тим на доброволци пет дена се бореше да го спаси коњот, пружајќи му адекватна терапија. И покрај подобрената состојба, сепак коњот кој бил на возраст помеѓу три и пет години, не издржал.

Случајот го предизвика вниманието на јавноста, бидејќи три дена, откако бил удрен од автомобил во движење, коњот се мачеше легнат покрај патот, а ниту една институција не излезе да му пружи помош и да го згрижи, и покрај бројните апели на граѓаните и на здруженијата за заштита на животните.

По несреќата, која била пријавена во полициската станица во Прилеп, на местото излегле службени лица од полицијата, повикале екипа на ЈП ,,Македонија Пат” која само го тргнала несреќното животно од коловозот, по инструкција на полицијата (и сите се заминале, оставајќи го таму на немилост, со тешки повреди.