Никола најде начин да си го направи домот отпорен на студ и поскапувањето на струјата – во исто време на неговата сметка веќе се вратени 20% од вложените средства

Никола Раѓеновиќ живее во удобен дом кој е отпорен на временските услови и енергетската криза. Неговата топлина повеќе не поминува низ старата старата, нема дотраени покриви и ѕидови без фасада. Неговото домаќинство повеќе не е студено.

Никола е корисник на ГЕФЕ креди кој помага да се воведат мерки за енергетска ефикасност во куќите или становите и да се намали непотребната потрошувачка на енергија. Средствата ги добил преку заем.

– По доставувањето на потребната документација, заемот беше брзо одобрен. Изведувачот беше платен, администрацијата заврши без мој напор, а по еден месец ми се врати дел од парите на сметката – вели Раѓеновиќ.

Освен соларните панели, купил и специјален котел и ја заменил столаријата – проблемите ги решил со една операција и еден заем.

– Јас не сум некој што има време да се занимава со процедури. Доволно беше само да се спореди она што е наведено во селекторот за технологија и она што е достапно на порталите – рече Раѓеновиќ.

Кредитна линија ГЕФЕ наменета за финансирање технологии за енергетска ефикасност (прозорци, фасади, покриви, топлински пумпи, соларни панели) за физички лица. Средствата се пласираат преку Ерсте, ПроКредит и Интеса банка, а програмата ГЕФЕ обезбедува поддршка во текот на целиот процес.

Дополнително, до 20 отсто од вкупната вредност на заемот се враќа директно на сметката на корисникот.

ГЕФЕ во Западен Балкан е дел од меѓународната програма ГЕФЕ на Европската банка за обнова и развој (ЕБОР), која промовира инвестиции во енергетска ефикасност. Целта на програмата е генерално да се зголеми свеста на граѓаните за важноста од инвестирање во енергетска ефикасност, а таа е само дел од пакетот енергетска поддршка на ЕУ за Србија, кој во 2023 година изнесува 165 милиони евра.

Грантовите се финансирани од ЕУ, додека средствата за техничка помош беа обезбедени од државата Австрија и Инвестициската рамка за Западен Балкан (WBIF).