Одгледувањето на билки е актуелен бизнис кој со одредени вложување може да донесе и до 5.000 евра

Расте бројот на оние кои имаат одредена заштеда и би сакале да започнат сопствен бизнис. Голем дел од нив знаат дека тоа е земјоделство, но се во дилема во која гранка да се зафатат.

За да започнете бизнис, покрај идејата, потребна ви е и пресметка на профитабилноста и она што носи најбрз профит. Во продолжение ви откриваме некои од најпрофитабилните земјоделски гранки.

Ако сè уште не сте одлучиле како да започнете бизнис, а поседувате земја, во последните години има зголемена побарувачка за лековити билки. Нема потреба премногу да се грижите за одржување на почвата, а инвестициите се минимизирани.

За еден хектар садење нане, камилица, невен или други лековити билки потребни се од 1.200 до 2.500 илјади евра. Со овие пари можете да ја подготвите почвата, да купите семиња и да засадите билки.

Доколку, пак, сакате да ја модернизирате продажбата билки, треба да вложите уште стотина евра за набавка на декоративна амбалажа, за да го направите производот поатрактивен на пазарот. Кога се ќе се пресмета, приходот од овој бизнис може да биде од 2.500 до 6.500 евра по хектар.

Бел слез околу 2.000 евра инвестиција по хектар, околу 5 евра цена за килограм, помалку од 1500 килограми принос по хектар, 6.500 евра приход по хектар

Босилек, околу 1.200 евра инвестиција по хектар, цена повеќе од 1 евро за килограм, околу 2.000 килограми принос по хектар. околу 2.500 евра приход по хектар

Што се однесува до растенија, експертите советуваат дека најдобро е да се одгледуваат повеќегодишни растенија, бидејќи се поевтини.

Марула- Садењето зелена салата е профитабилен бизнис. Не бара многу инвестиции, па со 1.000 евра можете да започнете вистински бизнис со зеленчук. За почетници се доволни десетина декари земја, а доколку временските услови се поволни може да заработите и до 2.000 евра.

За оваа површина за пластеникот во почетокот треба да се обезбедат околу 300 евра, а со останатите 700 евра може да се купи семе, да се обработува почвата и да се подготви соодветна хемиска заштита.

Производството на цвеќе носи „берба на цвекиња“, по неколкумесечно засадување на семето. Потребно е многу трпение и љубов, бидејќи оваа навидум мала работа бара секојдневна грижа.

Започнувањето на овој бизнис, како и секој друг, бара инвестиции. За еден декар досега инвестициите се од 3.000 евра до 4.000 евра. Во овие пари спаѓа подготовката на пластеникот, садниот материјал, ѓубривото, саксиите…

Цветовите се сè попопуларна гранка на земјоделството, бидејќи носат приход во мали количини веднаш во текот на годината, а целата инвестиција се враќа во првите две години. Третата година обезбедува профит, а секоја наредна носи поврат на вложеното и до 50 проценти.

Заработката се движи од 1.000 до 2.000 евра годишно. Се подразбира дека колку е поголема, толку е поголема инвестицијата и профитот.

Треба да се има предвид дека цвеќињата се продаваат во текот на целата година, но најголема заработка се носи од почетокот на пролетта, кога владее вистинска лу дост за цвеќе поради пролетното украсување на дворот.