Откриено кога Палчо би можел да биде екстрадиран: Може да искористи една опција за одолговлекување

Екстрадиција на Љупча Палевски-Палча, главниот осомничен за убиството на Вања Горчевска и Панчо Жежевски. може да биде за три месеци, пишува „Скопје1“.

Како што се наведува, станува збор за оценка врз основа на процедурите во Турција, како и начинот на одлучување.

Практиката на Министерството за правда на Македонија покажува дека досега не се случило Турција да одбие да екстрадира лице осомничено за кривично дело или осуден криминалец.

Во институциите на Македонија рекоа дека документацијата е собрана и ќе биде испратена откако ќе биде преведена на турски. Потоа на ред е Турција.

Има два филтри. Прво одлучува Судот за тешки кривични дела, а потоа Министерскиот совет по барање на Министерството за правда. Ако судот одобри, Палчо може да поднесе жалба. Процесот продолжува во Советот на министри.

Но, не се цени само одговорноста на Палчо во случаите со киднапирањето и убиството на Вања Горчевска и Панча Жежовски, туку и политичкиот дел. Ако каже дека го гонат за политички дисидент, тоа ќе го разгледаат турските власти.