Познато кој е најскапиот град за живеење за иселениците – го надмина и Хонг Конг

Хонг Конг го заврши своето четиригодишно владеење и се откажа од титулата најскап град на светот за иселениците.

Најновото истражување на ECA International „Cost of Living“ рангира 207 градови врз основа на потрошувачката кошница составена од најважните стоки и услуги неопходни за живот.

Кошницата на која се рангирани градовите вклучува храна, комунални услуги, јавен превоз и основни потреби како што се покуќнина.

– Цената на стоките и услугите во Хонг Конг се искачи на повеќегодишен максимум, што покажува дека градот не е поштеден од бранот на инфлација забележан низ светот во изминатата година.

И покрај ова, Хонг Конг падна во нашето рангирање, бидејќи зголемувањето на цените на секојдневните стоки и услуги беше ублажено со падот на трошоците за сместување во градот – изјави Ли Куане, регионален директор за Азија во ECA International, пишува CNBC.Сепак, Хонг Конг ја задржа својата позиција како најскапа локација во Азија.

Хонг Конг ги зголеми каматните стапки на хипотеките за да го задржи чекорот со американската централна банка, а цените на недвижностите паднаа на најниско ниво во последните пет години во октомври, бидејќи трошоците за задолжување растат.

Втората најскапа локација во Азија е Сингапур, кој се искачи за осум места од минатогодишното рангирање. Сингапур е исто така петта најскапа локација во светот, покажа истражувањето.

Неодамнешниот извештај на Азиско-пацифичкиот центар за домување на Институтот за урбана земја покажа дека приватните куќи за изнајмување во Сингапур имаат највисока месечна кирија во Азија Пацифик од 2.600 долари, што е „далеку повисока од другите градови“.

Токио, кој беше во првите пет во светот во последните пет години, падна пет места на 10-тото место, соопшти ЕЦА.

– Падот на Токио во нашето рангирање го прави релативно поевтина локација во споредба со претходните години – објасни Куане.

Во САД, сите градови се зголемија на рангирањето поради јачината на американскиот долар и „значителните зголемувања“ на трошоците за изнајмување, се вели во извештајот.

Според истражувањето, Њујорк се искачи за едно место на првото место, додека Сан Франциско се искачи четири позиции. Ова се 10-те најскапи градови за живеење доколку сте странец.

1. Њујорк 2. Хонг Конг 3. Женева 4. Лондон 5. Сингапур 6. Цирих 7. Сан Франциско 8. Тел Авив 9. Сеул 10. Токио