Поради Бентли и стан, Даниела ја оштети државата преку заем за скоро 400.000 – сега ја чекаат 3,5 години затвор

Поранешна агентка за недвижности во Мајами е осудена на три и пол години затвор бидејќи од американската влада добила сума од 381.290 долари за сметка на кредитирање (фондови) во времето на ковид-19, кои потоа ги користела да си купи Бентли, луксузен стан, како и козметички третмани.

Даниела Рендон (31) се изјасни за виновна во април годинава по едно обвинение за измама, откако во февруари беше обвинета за дополнителни шест точки, меѓу кои и перење пари, тешка кражба на идентитет.

Рендон, родена во Колумбија, мајка на три деца, за време на нејзиното изрекување на пресудата пред федералниот суд во Мајами во четвртокот рече дека нејзините постапки биле „мотивирани од ненаситна алчност“ – затоа што се чинело дека сите со измама добивале заеми во тоа време.

Американскиот окружен судија К. Мајкл Мур рече дека признанието на Даниел, заедно со нејзиното великодушно извинување од 30 страници, го навело да изрече поблага казна, со што на крајот ѝ поштедила дополнителна година зад решетки.Покрај затворската казна, таа мора да врати 198.990 долари на федералните служби.

Се потсетува дека во текот на првите денови од пандемијата, федералната влада побрза да ги поддржи компаниите кои се борат со итни финансирања, што ќе им помогне да ги покријат основните режиски трошоци. Администрацијата на малите бизниси брзо воспостави програми за финансиска помош, како што се заемите за заем за тешкотии и заемите од Програмата за заштита на плати.

Рендон, сепак, ги искористи тие програми со фалсификување информации поврзани со нејзиниот бизнис со недвижнини – вклучувајќи го нејзиниот годишен приход, платен список, трошоци за производи, даночни информации и број на вработени – за да се квалификува за помош.

Според федералното обвинение, таа добила заеми во вкупна вредност од 381.290 долари. Но, наместо да ги искористи средствата за легитимни деловни трошоци, таа отиде на луксузен шопинг, а потоа се пофали со тие купувања на Инстаграм.