По разводот на синот и снаата, дедото се гриже за внуците: Тројца мажи треба да истуркате, јас ги одведов на вистинскиот пат

Главниот актер на вистинската херојска приказна е решителен дедо кој пред пет години, откако неговиот син и снаа се разведоа, покрена постапка за старателство над неговите три внуци. Тогаш ја доби битката, а денес дедо-родителот се гордее со успесите на своите „синови“.

Имено, пред пет години Ален, Анес и Амел биле напуштени од нивната мајка. Таткото тогаш немал услови да се грижи за нив. Поради ваквите околности, животот на децата во еден момент мораше да продолжи во Домот за деца без родителска грижа. Потоа започна борбата на Јусуф Мујиќ (67) од Тузла во Босна и Херцеговина и неговата сопруга за момчињата.

„Многу е силен и тежок удар кога ќе слушнете такво нешто. Тешка е борбата. Се борев половина година за да останат со мене. Најмалиот имаше само две години и како да ги сместам во дом покрај  живите баб и дедо,, го зеде в раце и го донесов дома“, изјави Јусуф Мујиќ.

По успешното завршување на програмата за згрижување, Центарот за социјална работа грижата за децата им ја додели на Јусуф и неговата сопруга.

Иако грижата за децата не е воопшто лесно, Јусуф истакнува дека грижата за нив не му е тешко и дека тоа би го направил одново.

„Желбата на секој дедо е неговите внуци да бидат успешни. Таа борба не ја ни почувствував, бидејќи кога сакаш и сакаш нешто, можеш да го надминеш без проблем, иако имаше и тешки моменти. Треба да туркаш тројца мажи напред“, додаде Јусуф  Мујиќ за каналот на  RTVSLON.

Најмладиот Амел имал само две години кога за него се грижеле неговите баба и дедо. Сега е во второ одделение во основно училиште. Се занимава со карате и, како што вели, има големи соништа.

„Сакам да бидам полицаец кога ќе пораснам бидејќи тоа е работа каде се борите со криминалци, а јас не сум криминалец“, изјави Амел Мујиќ.

Единаесетгодишниот Анес се занимава исто со карате. Тој сака да биде тренер во карате во иднина.

„Нема да имам друга работа. Единствена желба ми е да бидам тренер“, изјави Анес.

Родителите на овие скромни и добри момчиња се разведоа, официјално, минатата година. Судот му доделил старателство на дедото, со повремени посети на родителите. Анес, кој на пет години доживеа тешка судбина, сега кога порасна, сфати што всушност се случило. Сепак, контактите со родителите не се чести.

„Го имам нивниот број, понекогаш се допишувам со татко ми, понекогаш ми се јавува и разговараме. Имам и број на мајка ми, но не се слушам со неа, одговарам само кога ќе ми остави порака. А тоа е многу ретко“, изјави Анес.

Сепак, како најстар, Ален е најуспешниот каратист од тројцата. Имам над 44 медали од различни натпревари. Првиот медал го освои на десетгодишна возраст. И секој првенствено си го посвети на себе.