Продавачка на јагоди ја напуштила тезгата и оставила пари и необична порака: Не се ни сомневав дека ќе се случи ова

Продавачка на јагоди од стана интернет сензација откако нејзиниот гест стана вирален на социјалните мрежи.

Имено, таа оставила јагоди, кутија со пари, како и белешка во која навела дека луѓето можат сами да си го вратат кусурот. Епилогот е дека ниту еден динар не недостасувал од касата.

Во хрватскиот град Иваниќ Град, односно на патот што води до него, продавачка на јагоди го оставила преостанатото овошје, како и кутија со 15 евра наменети за кусур, заедно со белешка на која им упатила на клиентите да земете ги самите јагоди, и дека можат да си ги вратат кусурите.

Епилогот е дека целото овошје е продадено, а парите, точно до цент, биле на куп.

– Морам да одам да завршам нешто. Ве молиме оставете ги парите во кутија – напиша таа со напомена дека наскоро ќе се врати и ја посочи цената од 2,50 евра.

Приказната ја објави порталот lifebuzz.hr кој тргнал во потрага по продавачката на јагоди која, како што истакнуваат, очигледно има силна верба во луѓето.

Тие нашле госпоѓа која ги замолила да останат анонимни, но и објаснила зошто се одлучила за ваков вид на трговија.

– Морав да одам на забар, а не сакав да ја затворам тезгата. Со порака на хартија ги известив луѓето дека можат слободно да земат јагоди колку што им треба, а во контејнерот ставив 15 евра за да разменам поголеми сметки.

Кога се вратив по два часа, сè совршено се вклопи во цент, а сите јагоди беа продадени! Да ви кажам искрено, не се сомневав. Навистина верував дека ќе биде така – изјавила продавачката за lifebuzz.hr и додала:

– Би сакал да им се заблагодарам на луѓето кои си помогнаа и ја користеа „заедничката каса“. И на „соседите“ од околните работни места кои самоиницијативно покажаа голема грижа за парите, но и за недостигот на јагоди, откако се „продадоа“ – рече таа.