Просечната плата е над 1.000 евра, а работа секогаш има: Ова занимање e се побарано

Недостигот од професионални возачи е глобален проблем и феномен како кај нас така и ширум светот.

Проценките велат дека само во соседна Србија има недостиг од 15.000 до 20.000 возачи на камиони и автобуси.

Слободан Аќимовиќ, професор на Економскиот факултет во Белград, предупредува дека недостатокот на возачи може да ѝ наштети и економијата

„Транспортот е крвотокот на секоја економија, а кога ќе престане, кога ќе има метеж или ќе престане да работи, можеме да знаеме дека ќе има големи проблеми“, изјави Аќимовиќ.

Тој изјави дека проблемот со недостигот на професионални возачи во српската економија не е ништо ново и дека таква состојба не постои само во Србија.

„Направена е сериозна анализа во рамките на „Србија транспорт“, каде што се покажа дека тоа е недостаток насекаде во светот. Едноставно, богатите и големите земји можат да си дозволат да ги привлечат овие возачи со својата економска сила и потоа, во на овој начин, преку работната миграција силите ги компензираат тие проблеми“, рече Аќимовиќ.

Тој додава дека просечната плата во Србија за возач во камионски превоз е над 1.000 евра, додека во автобуски превоз се движи меѓу 80.000 и 100.000 динари, во зависност од понудата и побарувачката и од локацијата на работното место.

Кога станува збор за платите на возачите во странство, Аќимовиќ вели дека во Словенија е 1.800 евра, додека во Германија е 2.500 евра.