Ринтал во кланица од утро до вечер, си ја земал и жената, а таа му удрила корпа – Синиша искрен за животот во Германија

Синиша Вуковиќ бил сам, газда во своето село. Се занимавал со земјоделство во Барања, село во Хрватска каде имал своја фарма со 100 крави, свињи, овци, живина и сета потребна механизација.

На почетокот тој и неговиот брат одлично се снајдоа, а така живееја и работеа осум години. Но, во еден момент, вели Синиша, цената на млекото во Хрватска толку паднала надолу, а тој имал и голем кредит, што морал да продаде сè – и добиток и машини. Со тие пари ја отплати хипотеката, за да не остане без куќа и имот. За среќа, сега го дава под закуп земјиштето што некогаш сам го работел.

Тој раскажа и какви му биле почетоците во Германија.Кога се качил во автобусот за Германија, солзи, стариот татко плачел по него, мајка му веќе била почината. Се сеќава како татко му стоел на вратата од куќата и плачел.Болно е кога ја напушташ својата земја и одиш во туѓа.

„Кога автобусот стигна до Загреб, сакав да почнам да му викам на возачот да застане, дека сакам да се вратам дома“, вели Славонецот, чија прва работа била кај месар, Германец, приватен граѓанин.Германец, вели, не ти дозволува ни да земеш салфетка за да ја избришеш потта од челото. Нема запирање кај нив.

Таму работел шест месеци и вели дека тие шест месеци му биле најтешки.Во Германија, вели, се оженил со жена која имала ќерка и син од претходните лоши бракови, им дал се, но таа го оставила преку Инстаграм.

„Имав жена, ја донесов овде од Славонија, имаше ќерка и син и неколку лоши бракови. Не поминаа 6 месеци, таа се запозна со некој друг онлајн и замина.Ме излажа, ме измами, сретна друг човек и тајно се најде во центарот на градот.Ме излажа дека ќе се сретне со нејзината братучетка.Потоа ме молеше да се вратам, но јас не сум таков и се врати во Хрватска“, вели Синиша.