Сакам да бидам газда и да не одам на работа – Милан си ги спакувал работите и отишол на село засекогаш, сопругата го оставила поради тоа

Само еден жител живее во селото Шатра. Милан Васиљевиќ, кој има 31 година, по долги години живеење во Белград, каде што е роден, решил да се врати во својот дом на предците.

Најголемата желба на Милан била да доживее како живееле неговите прадедовци. Одлуката ја донел пред три години, кога се преселил во ова село, кое е веднаш до административната граница со Косово.Почетокот на пандемијата на Ковид беше одлучувачки момент за Милан, тогаш реши да го промени својот живот од корен со враќање на село!

– Одлучувачки момент за преселба беше само короната. Тоа затворање е поразително, си реков, Милан, најважна ти е слободата. И тоа беше тоа, сакав да се вратам овде, во моите корени, во мојата земја, во мојот имот, да ја заштитам мојата шума, моето наследство – изјави Милан, кој е решен да остане во селото Шатра, иако никој од неговите не живеел таму 30 години.

Од денот кога се преселил до денес, Милан ни секунда не се покајал за својата одлука и тврди дека покрај куќата и станот во Белград го нашол својот дом во ова напуштено село. Сепак, му требаат 45 минути за да стигне до првиот асфалтиран пат, па тоа е единственото нешто што би сакал да го промени.

– Би можел да кажам дека ова е единственото нешто што посакувам да биде поинаку во оваа приказна од мојот живот. Патувам доста долг пат до патот, но повторно немам потреба постојано да одам до градот. Ми се допаѓа и што нема никој – изјави Милан за каналот на Јутјуб „Враќање во селото“.

Основната желба на Васиљевиќ е еден ден да основа семејство на овој имот, што според него е токму она што му недостига на ова село. И покрај неуспешниот обид да си ја оствари желбата, кога неговата поранешна сопруга решила дека селото не е за неа, Милан се надева дека ќе има поголема среќа во иднина.

– Посебен мотив за животот што го водам е да основам семејство. Да добијам можност утре да ги одгледувам моите деца на село. Да бидам свој шеф и да не одам на работа. Доаѓам од голем град, видов сè и заклучив дека е многу тешко да се воспитуваат деца кога одите на работа – рече тој и додаде дека повеќе не може да замисли да работи од 9 до 5