Само една жена и 32 мажи живееле на овој остров: За нејзиниот живот снимиле филм, а она што го доживеала било ноќна мора

Животот навистина ги пишува најневеројатните, но и најсуровите романи. И речиси секоја приказна од периодот на Втората светска војн а може да се претвори во филм, бидејќи сведочи за едно време, кое не само што никогаш не смее да се повтори, туку носи и големи лекции за целото човештво.

Така е и приказната за триесет и двајца мажи и една жена кои поминале седум години на пуст остров, а кога биле спасени, останале само 16 луѓе.

Ова е приказна каде желбата триумфира над човечката природа и моќта ги менува срцата. Иако ова звучи како роман, оваа приказна навистина се случи. Таа година предизвика и голема сензација, па подоцна беше претворена во филм.

Имено, во далечната 1939 година на островот Анатахан, кој се наоѓа на Северните Маријански Острови во Тихиот Океан, се случи нешто што замина во историјата.

Овој мал остров е долг 9 километри, широк 4 километри и зафаќа површина од 33,9 квадратни километри. Бидејќи на островот има активен вулкан, никој не се населил освен неколку локални домородци.

Главниот лик на приказната е Казуко, млада Јапонка која дошла во Саипан од Окинава за да се засолни кај нејзиниот постар брат за време на војната. После тоа, таа се преселила на островот Бакан, каде што го запознала Џенг, исто така од Окинава, а двајцата се заљубиле и набрзо се венчале.

Набргу потоа, компанијата го испрати Џенгји на островот Анатахан за да управува со дваесетина луѓе кои одгледуваат кокос. Во тоа време на островот имаше уште еден јапонски поглавар, Џонгли.

На овој начин, Казуко, Џенг и Џонгли работат и живеат заедно на островот. Бидејќи на островот имало само една жена и 32 мажи, младата и убава Казуко природно била третирана како кралица.

Таа го привлече вниманието на секој од нив, но поради нејзиниот партнер кој беше таму сите се однесуваа толку учтиво.

Во тоа време, една постара личност која изгледаше како да ги согледа скриените опасности, предложи парот да ја одржи венчавката пред сите, за сите да престанат да размислуваат за единствената жена меѓу нив. На овој начин, откако двајцата се венчале, се преселиле да живеат во место подалеку од другите.

Пресвртот се случи во август 1946 година кога двајца островјани ловеле длабоко во џунглата. Откриле урнат американски воен авион, па ги провериле остатоците од авионот во кој имало 2 пиштоли и 70 куршуми.