Саша Поповиќ откри колку заработуваат пеачите во Гранд: Поради Дарко Лазиќ ни влезе даночна инспекција

Музичкиот натпревар „Ѕвезде Грнада“ произведен многу музички таленти, а некои од нив денес се големи ѕвезди. Имено, Саша Поповиќ ја коментираше смената на генерациите што се случи на домашната јавна сцена, но зборуваше и за хонорарите на познатите пејачи.

– Денес ги има многу овие новокомпонирани изведувачи, разбирам дека им се допаѓа на децата, Војаж, Бресквица, Црни Церак, Нучи, Цоби… Ги следам сите, гледам дека има и такви што им се допаѓа и навистина почитувај го тоа. Ако на нечиј настап доаѓаат неколку илјади млади луѓе и ја знаат секоја песна од збор до збор, тогаш ние постарите што се занимаваме со некоја друга музика треба да го почитуваме тоа.

Меѓутоа, кога има свадба, веселби, раѓање, крштевка… Знаете што се пее таму – истакна Саша Поповиќ и зборуваше за бакшишот што ги добиваат пејачите на прославите.

– Демек најголем бакшиш се дава на ромските веселби, но не се само ромските веселби, бакшиш се даваат на сите свадби, раѓања деца, крштевки, полнолетство… Тоа што пијат од чевелот, т.е. Џани, намерно го направи да остави впечаток, добро го познавам!

Тоа беше повеќе планирано за да се крева врева и се разбира, многу се пишуваше за тоа. Кога зборуваме за бакшиш, ја имаме на пример Теа Таировиќ, па Љуба Аличиќ… Сите пејачи кои пеат на таква радост и забави, секако дека луѓето даваат пари – откри во една прилика во емисијата „Премиера“ и откри дека поради Дарко Лазиќ се нашол во непријатна ситуација.

– Зборував кога даночниот инспекторат влезе во „Гранд“ во 2015 година, побараа да видат колку пари добиле Дарко Лазиќ, Рада Манојловиќ и Јелена Гербец на нивната платена даночна сметка, колку „Гранд“ им платил.

На пример, во 2014 година, пред осум години, Дарко Лазиќ добил на сметка, мислам дека биле околу 140.000 евра, за една година. Рада Манојловиќ 131.000 евра, Гербец помалку, затоа што нема иста цена како овие пејачки.

А потоа прашаа: „Чекај, како е можно само толку, слушнавме дека е многу повеќе…“ -! Ги прашав како се однесуваат со бакшишот и ми рекоа дека тоа е доброволен чин на кој не се плаќа данок, туку тие пари се третираат како „црни“ пари!

Значи, ако Дарко Лазиќ добил 140.000 евра како „бели“ пари со платени даноци, со тие пари може да си купи стан, автомобил или ресторан, бидејќи се знае потеклото на парите. Но, ако сега купи нешто за 300.000 евра, луѓето можат да прашаат од каде ги добил тие 160.000 евра!

Може да ги оправда, да оди во Даночна управа и да каже колку заработил и колку бакшиш добил, бидејќи се мора да се оданочува. Се плаќа 20 отсто од вкупната сума, а потоа на крајот добива „бели пари“ од тој бакшиш и со тие пари може да располага како сака – рече Поповиќ.