Семејството Вуковиќ на нивните свињи им направиле теретана за да вежбаат – причината им е многу важна

Во домаќинството на Вуковиќ од селото Горно Милано од памтивек се занимаваат со сточарство, но во последните неколку години се определуваат исклучиво за свињарство.

Целото семејство и неколку генерации се вклучени во бизнисот. За нивното месо да биде конкурентно на пазарот, помладата генерација од семејството ги следи актуелните трендови, а одгледувањето моравски свињи е приспособено на пазарот.

Целта беше традиционалните дебели свињи да се претворат во месни и затоа прво ги пуштија свињите на отворено и го променија начинот на исхрана.

– Во разговор со стручњаци за исхрана на домашните животни воведовме рецепт каде задолжителен оброк ќе биде сурутката, а испадна исклучително добар, бидејќи голема количина маснотии претвара во протеини.

Овие моравски свињи се познати по тоа што имаат големо количество маснотии, со ваква диета маснотијата се меша со месниот дел и се добива вистинското филе. Имавме прасе тешко 167 килограми – вели Желимир за РИНА.

Но, само сурутката не била доволна за квалитетот на месото да биде врвен, па Желимир решил да воведе задолжителни физички активности во свинската теретана на отворено.

– Можеби на некои им е смешно, но прво им ставивме керик во градината што ги бркаше, за да не лежат на едно место, туку мораа да се местат.

Потоа им го одвоивме садот за вода од хранењето на две различни страни на земјата која има големо издигнување, па мораа и тогаш прилично да пешачат – истакнува овој водител.

Желимир ужива во работата, а своите миленици ги нарекува гимнастичари и го користи секој момент да им угодува, а времето за одмор го поминува заедно со нив.

– Имам камен пред градината каде што се оградени свињите и кога ќе се изморам седам на него и го одморам срцето и душата.

Ги гледам моите убавици кои имаат секоја слива, ги слушам како крцкаат гранчиња, како шушкаат, некој е на одмор во кафич или на риболов, а јас на одмор овде, многумина велат дека сум луд, но не ми е гајле – вели Желимир.

Иако во оваа работа им остави многу работи на помладите, Александар сепак гордо ги покажува полните набори и иако има 80 години, се уште не се откажува.

– Со маториците моментално имаме околу 100 грла, стануваме во пет да ги нахраниме и не ни е тешко затоа што прво мора да ја сакаш секоја работа што ја работиш, а кога работиш со многу посветеност, доаѓаат пари – тврди тој.

Она на што и Вуковиќи придаваат големо значење е одгледувањето свињи, бидејќи исклучително важен е и висококвалитетниот приплоден материјал. Затоа, свињите на оваа единствена фарма добиваат посебен третман, а Жучко се покажа како вистински Дон Жуан.