Семејството Митровиќ од Сопот живеат во куќа како од турско време – соба и бања се најголемите желби на четирите малечки

Иако растат во чисто албанското село Сопот во Македонија, најмладите од семејството Митровиќ се најголемите навивачи на фудбалска репрезентација и се горди на тоа. Секако дека во ова предничат момците, Александар (13) и Немања (7):

„Моето име е исто како и напаѓачот Александар Митровиќ, најмногу го следам кога игра. Би сакал да го имам неговиот дрес. Сите навивавме за српската репрезентација кога играше на Светското првенство. Јас и Немања играме фудбал по цел ден, но топката ни се дупна, па сега ја користиме оваа дупната!“

Освен двајцата, ова скромно и измачено семејство го сочинуваат и родителите Мирослав и Надица, како и девојчињата, сестрата близначка на Александар Александра (13) и помалата Данијела (9).

„Немам многу играчки, па дома играме криенка и фудбал. На училиште омилено ми е музичкото бидејќи сакам да пишувам ноти. Најмногу би сакала да добијам убава куќа и розова соба, за да славиме родендени таму. Сега има многу бубачки, но не се плашам од нив“ – изјавила милата Даниела.

Распаднатата куќа како да потекнува од времето кога нашите од тие краишта биле ослободени од турското ропство. Составена од камени плочи и кал, со покрив исполнет со слама, целосно потонати тавани во две скромни и ладни соби, тоа е единственото прибежиште за овие малечки. Сите спијат во една соба каде што има шпорет.

„Човек ни ја даде куќата на одржување, немаме ништо свое. Има многу влага, не е баш добра за живеење, но што да правиме. Немаме бања, па се капеме во корито, како во старите времиња“ – рече таткото Мирослав.

За жал, за Мирослав, иако е 30 години на бирото, нема работа, па преживуваат од дневница и чување животни кај неговите родители. Тие не можат да си дозволат подобро сместување.

„Некогаш се случува да нема, но најчесто гледам да има барем за децата, а ние можеме да трпиме глад. Децата тоа не го знаат и за нив мора да има. Кој би се надевал дека времето ќе биде вакво, вака скапо. Од минатата есен до сега е катастрофа, ни ја кинат кожата со цените“.Дури ни мајката Надица не ја криеше својата загриженост:

„Во селото немаат со кого да се дружат. Тие се осамени. Како што растат, се повеќе се плашиме за нив, особено за девојчињата. Не ни е пријатно да ги оставиме сами да одат низ селото. Досега немавме никакви проблеми, но утре кој знае што може да се случи“.

„Соби, соби, пријатели, соби и бања“ – одговорите на сите малечки на прашањето што им фали, иако малиот навивач и иден фудбалер Александар низ насмевка ни рече дека сепак најважно е новата топка.

„Што да ви кажеме, сето тоа сте слушнале. Им недостасува да имаат свои соби, да не мораат да спијат заедно во два кревета. Треба само да ги поправиме условите за нив тие се нашето најголемо богатство и радост, без нив не би можеле да опстанеме. Сакам Господ да им помогне на сите, вклучително и нас. Ќе им бидеме благодарни на сите“, додаде Мирослав.

Хуманитарната организација „Срби за Србите“ покрена активност за да се помогне на ова сиромашно семејство за кое се потребни 50.000 евра за да им се изгради нова куќа. Сите што сакаат да помогнат може да го сторат на следниов линк

Усамљена четворка из албанског села у Македонији здушно бодри Србију. Маштају о лопти и новој кући! (видео)