Сиромаштијата и малите пензии примораа на еден милион Германците да работат и во пензија

Повеќе од милион луѓе во Германија работат иако имаат 67 или повеќе години. Повеќе од 400.000 се дури и постари од 70 години.

И нивниот број постојано расте. Некои бараат зголемување на загарантираната пензија, а некои продолжување на работниот век.

Годинава во Германија 1.066.895 вработени биле 67 или постари. Тоа беше за 15.000 луѓе повеќе од лани и дури 200.000 повеќе од 2015.

Овие податоци, кои германската федерална влада ги објави на барање на опозициската партија Левица, покажуваат и дека повеќе од 400.000 вработени во моментов се постари од 70 години, а околу 138.000 се дури и постари од 75 години.

Вработените над 67 години работат во канцеларии, но и како чистачи, складирање, поштенски услуги, испорака или инженерски градежни услуги, а меѓу повеќе од 13.000 вработени над 85 години, има и 446 активни возачи во патниот сообраќај.

„Сиромаштијата во староста и ниските пензии ги принудуваат луѓето да се вратат во светот на работата“, рече Дитмар Барх,

Кој е шеф на парламентарната група Левица во Бундестагот, во изјава за Уредничката мрежа на Германија (РНД). „За многумина тоа не е доброволна одлука, туку неопходност, бидејќи нивните пензии не се доволни за да живеат.

Со оглед на рекордната инфлација, се поитна станува голема реформа на пензискиот систем, нагласува Барх. Тој се залага за зголемување на висината на пензиите на 53 отсто од просечната плата, како и за воведување минимална пензија од 1.200 евра.

Потребен ни е пензиски фонд во кој придонесуваат сите граѓани со приходи од работа – и пратеници, државни службеници, самовработени работници и шефови на државни фирми“, вели шефот на пратеничката група на Левица.

Според сегашните закони, секој роден пред 1953 година може да оди во целосна пензија на 63-годишна возраст без одбитоци, доколку работел 45 години пред тоа. За помладите оваа граница е подвижна, така што до 2029 година ќе достигне 67 години.