Сите кои патуваат за Грција мора да го имаат овој апарат во автомобилот: Не чини многу, а ако го немате казните се големи

Грција со години е една од омилените дестинации за одмор на нашите граѓани, а со почетокот на сезоната веќе се создаде голема гужва на граничните премини.

Она што е важно да знаат сите туристи кои патуваат со автомобил во Грција е дека покрај стандардната опрема за прва помош во нивниот автомобил за возење, потребно е да набават и противпожарен апарат пред патувањето во Грција.

На веб-страницата grckainfo.com, Грција пропишува противпожарен апарат тип S2 како дел од задолжителната опрема во возилата од сите категории. Бројот 2 покажува дека уредот содржи два килограми прашок за гаснење.Уредот не смее да се користи, ниту делумно.

Возач кој нема противпожарен апарат во автомобилот ќе плати казна од 80 евра. Регулативата се однесува и на грчките граѓани и на туристите. Сепак, многумина ја користат ситуацијата кога никој никогаш не им го побарал тоа, па не ни купуваат. Цената на уредот е околу 2.500 динари.

Можете да набавите PP уред на бензински пумпи и продавници за автоделови. Истото правило важи и за патување со автомобил низ Северна Македонија и Бугарија.

Како што велат од искуство, некои од нив без проблем возеле низ Грција дури и со помали уреди од типот S1, кои може да се купат за помалку од 1.000 динари. Бидејќи казната не е толку мала, подобро е да ја обезбедите навреме и да платите помалку.