Србите гневни што нивна фирма ги направи вратоврска „Премиер Албанец“ – се огласија и од компанијата

На социјалните мрежи се споделуваат бројни видеа од прославата на ДУИ за премиерското место кое го зазема Талат Џафери.

На видеата лидерот на ДУИ, Али Ахмети и останатите членови ги покажуваат црвените вратоврски на кои од внатрешната страна пишува „Премиер Албанец“ и наведен е датумот, за кој велат дека е историски за Албанците во земјава.

Но, она што апсолутно им „паѓа во очи“ на сите српски граѓани е тоа што српскиот бренд им правеше вртоврски на Албанците, Албанците кои не кријат дека биле борци на терористичката организација ОВК на Косово и Метохија.

Во прашање е фирмата „Марушка“ од Чачак, која се занимава со производство на марами, шалови и вратоврски, не само во Србија, туку и, како што гледаме, за малку поширок пазар.

По тој повод, тимот на Републиката стапи во контакт со споменатата компанија „Марушка“ од Чачак, која изјави дека „немаат никаква врска со оваа вратоврска и посветеност“.

– Во врска со објавите на социјалните мрежи дека компанијата „Марушка“ направила вратоврска што е доведена во контекст со последните политички настани во соседна Македонија, сакаме јасно и недвосмислено да нагласиме дека немаме никаква врска со извозот и неговата намера.

Компанијата „Марушка“, како семејна компанија, има јасно дефинирана мисија и вредности, кои се засноваат на промоција на српската историја, култура и традиција преку познати уметнички дела и соработка со музеи. Нашите производи се израз на српското уметничко наследство и горди сме што ги споделуваме со светот – стои во одговорот што го доби порталот и се додава:

– Кога производот ќе ги напушти нашите раце, тој станува сопственост на купувачот, кој има право да го прави како што сака. Брендот Марушка не ги контролира понатамошните постапки или одлуки на клиентите по купувањето, ниту влијаеме на тоа како нашите производи ќе се користат или презентираат на јавноста.

Сакаме да потврдиме дека нашиот бизнис и етички кодекс стојат над сите политички или индивидуални интереси. Нашата посветеност на извонредноста, квалитетот и вредностите на културното богатство на Србија останува непроменета.

Ви благодариме за разбирањето и непоколебливата поддршка што ни ја дадовте во текот на 20 години бизнис. „Марушка“ останува посветена на создавање производи кои ја промовираат убавината, традицијата и културата на нашата земја. –