Стеван живее со крави, никогаш не спиел во куќа: Дури да ми го понудат Дубаи и подводен хотел, нема да прифатам

Планината Копаоник изобилува со неверојатни природни убавини, а меѓу нив живее и Стеван Јаниќ со своите 70 крави.

Стеван никогаш не спиел во куќа, а неговиот добиток не знае што е штала, но, како што вели, можеби не е создаден за луѓе, па кога временските услови даваат ведро време, спие под дрвја, покрај крави и бикови.

Само кога врне дожд или првиот мраз, тие одат по низините за да најдат импровизирани засолништа каде што можат да преноќат.

Овчарот Стеван не ни знае од каде е, а кравите ги брани од разни диви животни како волци и ги плаши со громогласните звуци што може да ги испушти.

Стеван е принуден на овој начин да се занимава со сточарство, но и тоа му се допаѓа. Секое негово животно има свое име, а тој тврди дека одговараат, односно дека ги знаат и нивните имиња.

-Кога е време за отелување, тоа го прават во шума, баш вчера ми остана едното теле, а другото за жал го изедоа кучињата. Едното го изедоа волци, па изгубив 3 млади телиња за 5 дена – рече тој, па додаде:

– Каде се тие, таму сум и јас. Како да ги оставам сами? Да ги оставам, до утре пола ќе бидат заклани, а половина изедени од волци. Спијам под бор, бука, под некои грмушки, а кога е ладно се натрупувам во засолниште и легнувам.

– Никој нема да ме прими во куќата, за да преноќам, како да имам шуга. Во 16 села, ако ги замолам да ме остават да спијам, нема шанси некој да прифати. Мислат дека сум валкан, неизмиен, некултурен – вели сточарот.

Да има своја куќа и штала, рече тој, ќе има повеќе можности, како и да се ожени.

– Би можел да произведувам здраво месо, здраво млеко. Не ми треба државата да ме храни, повеќе би сакал да се убијам отколку да ме издржува, само сакам да ми помогне за да можам да работам, и ќе ја вратам таа помош. Ми треба само штала, немам кеш, но би платил со млеко и месо – рекол сточарот.

Соседите често се жалат затоа што добитокот им го уништува родот или им го јаде плодот, па Стеван не еднаш се нашол на суд. Мораше да надомести на различни начини, па даваше бикови и крави, а кога ќе можеше ќе плаќаше.

– Никогаш не би го променил овој живот. Дури и да ми понудат жена, девојка, да ми го понудат Дубаи и подводен хотел, нема да прифатам. Би ѝ рекол да дојде овде да му создаде капитал на детето, па нека оди во Дубаи. Вака сум роден, го сакам ова и тоа е се што имам, моето најголемо богатство е да ја видам фармата, природата и убавината.