Сјајни вести за македонските туристи во Грција: Бесплатни патарини низ земјата, еве до кога ќе важи тоа

Возачите од Македонија и Србија кои викендов ќе се упатат кон Грција ќе бидат пријатно изненадени од фактот што поради парламентарните избори во Грција патарината ќе биде бесплатна.

Во следните три дена на 24, 25 и 26 јуни нема да се плаќаат патарини додека се вози низ Грција. Оваа одлука се однесува на автомобили и мотори, а бидејќи се очекува промена на туристите покрај изборите за викендот, оваа погодност ќе го намали метежот на патот кон морето.

Причината за метежот на патиштата за време на изборите лежи во тоа што Грците гласаат во своите родни места. Колку гужви се крева по тој повод најдобро сведочат сликите и видеата од грчките патишта, направени околу 25 мај годинава.

Токму поради оваа причина, на туристите од Србија им се советува да ги погледнат камерите на АМСС пред и за време на патувањето, кога станува збор за најголемиот граничен премин меѓу Србија и Северна Македонија, Прешево – Табановце, а доколку има гужва таму, одете до друг и помал граничен премин премин Прохор Пчињски.

Истото правило важи и при движење низ Северна Македонија, односно при излегување од неа и влез во Грција преку граничниот премин Богородица – Евзони, каде покрај надзорните камери на АМСМ, можат да користат и апликација за мобилни телефони која обезбедува информации во реално време за сообраќајниот метеж на граничните правци.