Татко и починал, па мајката ги продала браќата Новица и Срба во Македонија – 20 години биле робови

Браќата Новица и Срба Станковиќ, кои сега живеат во Козје Дол кај Трговиште, 20 години биле експлоатирани за работна сила во Македонија. Не добиле паричен надоместок, работеле во лоши услови кај неколку работодавачи како овчари.

Не бледнеат сеќавањата на браќата за лошиот живот. Иако во Козје Дол се од 2005 година, велат дека младоста ќе ја паметат до крајот на животот. Таткото на двајцата браќа, Крстан, починал во 1984 година, а нивната мајка Олга се преселила да живее во пограничното село Герман кај Крива Паланка, на имотот на извесен Милорад.

На негово инсистирање Олга се согласила да го продаде Срба на еден трговец во македонското село Бајлове. Како седумгодишно дете чувал овци и спиел во помошната просторија.

„Еден Стојадин ме малтретираше, тоа беше, но помина, готово е. Тоа никогаш не може да се заборави во животот, никогаш. И денес сеќавањето ми е во главата“, вели Срба Станковиќ од Козје Дол кај Трговиште.

„Некој да биде роб за служење, некој измеќар да биде, па некои бараат слобода, па така и ние слобода како секој нормален“, посочува Новица Станковиќ од Козје Дол кај Трговиште.

Иако сега се на слобода, живеат со девет илјади динари социјална помош, како и од собирање шумски плодови имаат и зеленчук во пластеникот.

„Живееме тешко, не е толку едноставно. Немаме свој дом, немаме своја куќа, живееме во старо училиште, зграда, привремено“, вели Новица.

„Тука не е лесно да се живее, летото ајде и некако, ама зимата овде не се поднесува. Што треба да правам, немам каде, немам подобар живот“, додава Срба Станковиќ.

Поднесена е тужба до Основното обвинителство во Врање, а барањето за кривична постапка е предадено на судството на Македонија, од каде се осомничените за трговија со луѓе. Основното обвинителство на нашата земја пред 10 години ги отфрлило наводите од барањето, поради, како што тврдат, немање докази дека браќата Станковиќ биле жртви на трговија со луѓе.