Тијана е како и сите девојчиња, освен што се грижи за четири крави: Секој ден патува по 8 километри до училиште, а има само една желба

Тијана Бабиќ има девет години и се грижи за четири крави. Малата овчарка пешачи секој ден по два километри за да ги однесе на пасење Милка, Рушка, Томко и Руменка.

– Јас се викам Тијана Бабиќ и имам четири крави. Јас се грижам за кравите и ги носам на пасиште. Имам едно теле, Гумеранг. Милка, Рушка, Томка и Руменка се крави – вели Тијана.

Без разлика дали врне или грее, Тијана секогаш обезбедува храна за своето стадо, а ни зимата не ја спречува во тоа.

– Во зима паѓа снег, но облечете се топло. Живеам во куќа со татко ми, мајка ми, брат ми, бабата и дедо ми – вели Тијана Бабиќ.

Нејзиниот татко Среќко Бабиќ истакнува дека децата го слушаат и следат што и да прави.

– Имаме четири крави и дваесет овци. Добро ме слушаат. Кога косиме, кога береме малини, тие одат со мене. Земјоделството може да живее – вели Среќко Бабиќ за ТВ „Прва“.

Иако има обврски дома, Тијана е одлична ученичка. Секој ден поминува по осум километри во една насока за да стигне до училиште, а како што вели, кога ќе порасне сака да биде полицајка.