Убавата Сања сама пече вол од половина тон – оваа дама е сообраќаен инженер, но сите и се восхитуваат поради една работа

Сања Николиќ од Смедеревска Паланка по професија е сообраќаен инженер, но цела Србија ја запозна за време на последниот фестивал на трубите во Гуча, кога на шега испече вол од половина тон.

Добрата традиција не се менува, па оваа млада жена уште еднаш го привлече вниманието на присутните каде сега се пече бик тежок 570 килограми.

Иако многумина ја гледаа сомнително прашувајќи дали некоја дама може сето тоа сама да го направи, таа со својата умешност ги негираше.

– Жените можат се, вклучително и печење вол тежок над половина тон. Се пече околу 10 до 12 часа, кога е готов се вади слој по слој, се динста во сос, па се вади, се сече и се служи со задушен зеленчук. Оние од вас кои го пробуваат велат дека потоа им е омилено печено. Тешко е да се стави на ражен, но затоа вреди секој труд, вели Сања.

Како што вели, оваа вредна жена од својот татко ги научила сите суптилности на оваа работа и на тој начин ја продолжила семејната традиција. Сања е единствената жена во Србија која пече вол, вели дека на почетокот имало изненадени погледи, но дека успешно се изборила со сите предрасуди.

„Секоја година имаме наши редовни муштерии кои секогаш доаѓаат кај нас за да јадат месо од печен вол. На почетокот не беше лесно, бидејќи треба да се пече толку многу месо, но јас брзо ги усовршив сите кулинарски тајни. Можете да видите кога месото е готово, сочно и спремно за послужување вели Сања.

Порција од овој деликатес е малку поскапа од порција печено свинско или јагнешко месо, но оние кои ќе го пробаат велат дека вреди секој динар.