(ФОТО) Марија е најдобрата орачка во регионот – ја разнесе машката конкуренција, а доби поддршка и од Mинистерството за наредниот натпревар

Низ регионот се рашири веста дека младата Марија Сеочанац од Нови Село кај Краљево ќе се претставува на натпреварот во орање во Летонија во октомври. Таа има 23 години и во конкуренција на 50 најдобри орачи од регионот (сите беа мажи), Марија беше апсолутна победничка на изборниот натпревар во Србобран. Како што вели, прв пат заедно со дедо и седнала зад волан на трактор кога имала осум години, а неколку години подоцна почнала да ора.

– Дедо Воја беше тој што веруваше во мене и со него брзо научив се. Во селото има работа преку целата година и ми викаше дедо ми- ајде да ораме синко. Брзо ги совладав сите тие финеси, да се справам со приклучоците за браздата добро да се изора.

Мора да се погоди точната длабочина и насока. Се знае дека како моделираш, така и ќе жнееш. Комплицирано е, но секако со добра волја се може да се надмине, вели за Рина вредната Марија.

Традиционалниот натпревар во орање „Прва Бразда“ започна во 2013 година во Нови Село, а еден од почесните учесници беше и дедото на Марија.На негово убедување, Марија почнала да се натпреварува на 15-годишна возраст и веднаш ја разнела машката конкуренција.

– На почетокот бев многу нервозна. Не е исто кога си ја ораш нивата и кога тоа го правиш пред голем број луѓе. Но, тогаш победив и никогаш нема да ја заборавам насмевката и гордоста на дедо ми, кога дојдоа да му честитаат и да кажат – тоа е твојот ученик, вели Марија.

Во текот на сите овие години таа наиде на многу предрасуди, бидејќи многумина се прашуваа како жената може да ора подобро од мажот, но таа со широка насмевка и својата умешност ги негираше сите нив и на најдобар можен начин покажа дека секоја поделба на мажи а женските работни места се луди. Како што вели, негативните коментари не и влијаат, се труди да слуша само позитивни.

– Имаше се, но најмногу оние шеговити коментари како оние – ај, ораш како маж, ќерко ти си син на татко ти, ти си нашиот орач и гордост. Иако, најинтересно ми беше кога другарка ми рече – нашата Мара е мултипрактичар. И навистина некаде е така, бидејќи се трудам да стигнам со се. И да моделирам бразди, да учам, но и да се дотерува, да се шминкам и да излегувам со пријателите, вели Марија.

Како што растела во мало, но исклучително живо српско село, нејзините соседи знаеле за нејзината љубов кон возењето уште од мали нозе, па не биле изненадени што нивната Марија била најдобриот орач во Србија. Сега се очекува да се подготви за натпреварот во Летонија, а во Ново село чека да пристигне натпреварувачкиот плуг за да почне да вежба.

– Овде има толку многу ниви, и мои и на соседи, па не ми треба подобар тренинг. Отсекогаш сум имала голема поддршка во селото, сите тие се исклучително вредни луѓе кои не ги исклучуваат земјоделските машини во текот на целата година. Многу е важно што ја добив поддршката од Министерството за земјоделство кога е во прашање претстојниот натпревар во Летонија, изјави Марија.

Марија е студентка на Технолошко-техничкиот факултет во Белград, па покрај поддршката на конкурсот добила и понуда за работа во Министерството за земјоделство, под услов да го заврши факултетот.

– Сега имам уште повеќе енергија и мотив што побрзо да дипломирам. Да ми кажеше некој дека сето ова ќе ми го овозможат тракторот и орањето, немаше да им верувам, со насмевка заклучува неповторливата Марија