(ФОТО) Милојко излегол од дома и затекнал досега невиден поглед: Од каде ова во ливадата

Во нововароското село Штитково осамна необично утро, а малкумината жители кои останаа да живеат таму беа изненадени од градот кој паѓаше на автомобили и ливади.

Слична ситуација се случи само на Петровден пред две години, а ни најстарите жители не паметат, како што велат, дека слана се појавила кон средината на август.

– Денешниот датум го издлабив со дрво и се фотографирав за да го чувам како спомен. Но, сланата беше толку цврста што едвај можев да го исчистам мразот со стап. Овде сме навикнати на студени утра и ноќи, но сепак нешто може да не изненади, вели Милојко за Рина.

Тој додава дека понекогаш поради студот овде, дури и во лето мора да се пали оган. Сепак, среќа е што живеат во област каде што секој има свои шуми, па барем дрвото не е проблем.

– Постарите жители велат дека ова може да биде знак за тешка зима и силни мразови кои секако ќе ги оштетат земјоделските култури. Посебно садењето хељда, што кај нас е доста вообичаено, додава Милојко.

Инаку, селото Штитково е едно од најживописните во Нововаро. Сместен меѓу планинските височини е уникатен музеј на отворено. На ова место времето како да застанало, а дрвените колиби ги чуваат тајните на српската историја. Токму на ова место во средниот век се произведувало ладно оружје, пред се имало ковач на штитови, така што селото го добило името.

-За оние кои сакаат да се одморат од горештините и да се релаксираат нашето село е вистински рај, со насмевка заклучува Милојко.