(ФОТО) Нема лага, нема превара – Германците масовно си објавуваат колку заработуваат

На Инстаграм, Тикт Ток и Јутуб се појави канал под името „Gehalt in Deutschland“ каде работниците во Германија ги објавуваат своите платни ливчиња и откриваат колкави се нивните плати, колкав е нивниот час, која е нивната даночна класа

Вработените и државните службеници ги поставуваат своите уплатници. Самото име останува анонимно, инаку се прикажува се: основна плата, нето плата, прекувремена работа, бонуси, пренесува магазинот Феникс. Застапени се многу занимања, од ѕидари до наставници и деловни советници.

Подолу е листа што открива колку се платени индивидуалните работници и колку заработуваат:

Работник во пиварница во Баварија, 30 години, даночна класа 1 , 38-часовна работна недела, работа во смени (понекогаш и во сабота) 4.990,09 евра бруто плата и 3.140,21 евра нето примања

Возач на автобус во Баварија, 23 години, даночна класа 1 2471,09 евра основна плата, со прекувремена работа и бонуси, 5.997 вкупно бруто и 3.750,94 евра нето заработка.

Воспитач во Баварија, 26 години, даночна класа 1, 35-часовна недела, 3.320,53 евра вкупна бруто и 2.177,72 евра нето заработка

Инструктор за возење во Баварија, 30 години, даночна класа 1, 30 часа неделно, 2.822,87 евра вкупна бруто и 1.909,31 евра нето плата

Судски извршител (државен службеник) во Мекленбург-Западна Помераниј, 40 часа неделно, без смени 3.445,69 евра вкупна бруто и 2.872,86 евра нето износ (без здравствено осигурување)

Домар, даночна класа 1, таму три години, со полно работно време, 2.720 евра бруто плата и 1.953,88 евра нето приход

Медицинска сестра (шеф на оддел) во Хесен, 38, даночна класа 1, 28,8 часа неделно, 3.750,94 евра бруто и 2.478,35 евра нето заработка

Наставник (државен службеник) во Саксонија-Анхалт, 31 година, даночна класа 1, 27-часовна работна недела (без подготовка), 4.474 евра вкупна бруто и 3.512,95 евра нето плата

Логопед во Саксонија, 26 години, даночна класа 1, 40 часа неделно, 3.936,33 евра бруто и 2.631,69 евра нето

Машиновозачи во товарен сообраќај, даночна класа 3, Веќе 3,5 години, модел на смена: работа седум дена и три дена одмор.
6.498 евра вкупна бруто и 4.907,38 евра нето заработка (вклучувајќи прекувремена работа и бонуси).

Ѕидар, 28 години, даночна класа 4, Без работа во смени, 40 часа неделно, 4.150,57 евра вкупен бруто и 2.756,81 евра нето приход

Мехатроника инженер во Баден-Витмберг, 30 години, даночна класа 4, 35-часовна недела, 4150 евра бруто плата и 2619,18 евра нето плата

Полициски инспектор во Берлин, даночна класа 1 Една година, со надокнада за ноќна смена и викенд 3.174,13 вкупни бруто и 2.944,08 евра нето приход (без здравствено осигурување)

Поштарка во Долна Саксонија, 26 години, даночна класа 1, 38,5 часа неделно, 2.894,23 евра вкупна бруто и 2.027,69 евра нето плата

Административен советник во Хесен, 30 години, даночна класа 1, 7.246,90 евра вкупна бруто и 4.778,70 евра нето заработка

Царински инспектор (федерален државен службеник) во Сар, 26 години, даночна класа 1, 41 час неделно 3.215,85 евра бруто и 2.713,36 евра нето приход (без здравствено осигурување)