Хаос во редот за бурек: Има со грав, банани, но и домати – луѓето масовно се собраа чекајќи повеќе од половина час

Денови на Бурек синоќа беа отворени во Офицерскиот дом во Ниш, а огромните редови пред штандовите покажаа колку посетителите се посветени на оваа храна. Бурегџијадата годинава ќе трае до 20 август.

На тезгите имаше стотици луѓе и деца кои се стискаа во редици за нивното масно задоволство. Честопати, во тие редови пред пет-шест пекарски штандови, имаше нервоза, па дури и расправии, бидејќи се чекаше многу долго, бидејќи занаетчиите не беа подготвени за таков налет.

Еден од најчестите проблеми е тоа што најомилениот деликатес на децата – бурекот со евро крем и вишни – брзо исчезнуваше од трибините. Пекарите да имаа камион бурек со овие додавки првата вечер на буреѓијада, сигурно ќе ги продадоа сите.

– Бурекот се нуди со различни филови, како на пр сланина, па бурек со фил од грав и колбаси, пилешко, кулен, чиа семе, бурек од интегрално брашно, како и многу други филови – изјави Братислав Вукадиновиќ, организаторот на манифестацијата, која годинава е малку поскромна отколку во претходните години.

Четвртина бурек на собирот чини од 180 до 220 динари во зависност од доплатата. Чекавме во ред половина час или повеќе. Посетителите сакаа, како што велат на југ, да го „исцедат“ додека чекаат ред.

Тој специфичен поим значи дека човек не е гладен, туку дека „мирисот“ на храната го привлекува толку многу што „му се наводнува“ додека чека да ја вкуси.