Хирург во тегла криел дел од тело на покојник – семејството згрозено ја чека истрагата

Повеќе извори неофицијално објавија дека вчера наутро во хируршко складиште била пронајдена тегла во која, како што се претпоставува, имало дел од абдоминалната аорта, која Н.Ф, како што тврди семејството на починатиот, претходно ја однел од таа здравствена установа.

Полицијата завчера извршила претрес во хируршките сали на Клиничкиот центар по пријава од семејството на починатиот дека васкуларниот хирург Н.Ф., прикрил докази, односно неовластено извадил дел од човечко тело од установата.

Оваа информација вчера неофицијално ја потврдија од повеќе извори во Полициската управа, но и од Клиничкиот центар.Основното државно обвинителство, според неофицијални информации, вчера дало наредба пронајдениот материјал да се испрати на вештачење.

„Вијести“ вчера не успеа да стапи во контакт со васкуларниот хирург кого семејството го обвинува за прикривање докази – дел од телото на починатиот, но и несовесно лекување со смртен исход.

Уредниците на неколку телефонски броеви се обиделе да дојдат до докторот Н.Ф., но тој не одговарал на повиците и пораките. „Вијести“ стапи во контакт и со приватната ординација на васкуларниот хирург, од каде рекоа дека лекарот моментално не е таму …

Од Клиничкиот центар и официјално потврдија дека полицијата ја истражува пријавата. Сепак, не прецизираа против кого.На прашањата на „Вијести“ дали е точно дека полицијата извршила претрес во просториите на таа институција, по пријава за прикривање докази и несовесно постапување со смртен исход и што ќе преземат за тој случај, одговорија:

„Потврдуваме дека полицијата извршила истрага согласно пријавата што ја имала и целосно соработуваме како и секогаш со сите државни органи. Клиничкиот центар на Црна Гора ќе ги усогласи своите постапки со резултатите од истрагата што ја спроведува полицијата без да ги прејудицира“.

Според неофицијални информации, васкуларен хирург пред дваесетина дена оперирал пациент кој по неколку дена починал.

Член на семејството на починатиот, како што објаснија, во приватната ординација на васкуларен хирург, пред неколку дена наводно забележал тегла со дел од човечко тело на која пишувало името и презимето на починатиот. Потоа семејството поднесе пријава за прикривање докази, па полицијата по наредба на Основното државно обвинителство извршила претрес во приватната ординација во која работи Н.Ф., во просториите на Клиничкиот центар и го испрашала медицинскиот персонал од васкуларната хирургија.

Неофицијално за „Вијести“ од полицијата, но и од КЦЦГ, соопштија дека вчера утрото вработените во магацинот за васкуларна хирургија пронашле тегла во која имало дел од човечко тело, за што веднаш ги известиле надлежните.

Потврдуваме дека полицијата извршила истрага согласно пријавата што ја имала и целосно соработуваме како и секогаш со сите државни органи. Клиничкиот центар на Црна Гора ќе ги усогласи своите постапки со резултатите од истрагата што ја спроведува полицијата без да ги прејудицира, соопштија официјално од Клиничкиот центар.

Од Основното државно обвинителство вчера не одговорија на „Вијеста“ од која причина полицијата извршила претрес во просториите на Клиничкиот центар, дали тоа е направено по нивна наредба и во врска со пријавата за наводно прикривање докази, во која фаза е процедурата и дали е точно дека е пронајден дел од човечки орган.Најавија дека ќе се огласат во понеделник.