Цела поранешна Југославија го знае овој гастарбајтер – вработил преку 25.000 луѓе од Балканот во Германија: Еве кои професии се најбарани

Голем број луѓе од просторот на поранешна Југославија со децении живеат во западноевропските земји, каде заработуваат со седум кори гастарбајтерски леб со голема доза носталгија. По напуштањето на родното место, размислувањето и навигацијата во првите месеци е многу тешко за секој човек, но благодарение на социјалните мрежи, барем денес, е малку полесно, особено кога некаде имате некој „свој“. Тој некој, за над 25.000 балканци е Дино Клепо, Босанец кој со години работи во Германија, а по потекло е од Јабланица.

Дино е омилен меѓу Балканците во Германија, но и во Австрија и Швајцарија бидејќи многу им помага, дели совети, ги запознава со правилата и принципите на животот Дино Клепо од Јабланица, кој живее и работи во Германија долги години, попознат во интернет заедницата како Gastarbeiter.

Ги советува и информира сите оние кои дошле во Германија, или од друга страна планираат да го сторат тоа, како за начинот на живот, така и за правните процедури, за наоѓање и за задржување работа. , како и многу други информации, кои на многумина им го олеснуваат секојдневието.

Речиси пет години преку своите канали на социјалните мрежи им помага на бројни Босанци и Херцеговци, Срби, односно од цела поранешна Југославија. Членовите на неговите групи на социјалните мрежи секојдневно од него бараат помош и совет поврзани со работа, апликација, виза, станови, даноци и слично, а тој секогаш наоѓа време за нив.

„Не знам за ден или ноќ. Постојано сум активен и им помагам на членовите на групата со корисни совети. За 4,5 години им помогнав на околу 25.000 луѓе да се вработат, се разбира, секогаш бесплатно. Приближно 60% се луѓе од мојата БиХ, 25% од Србија и другите земји од поранешна Југославија.

Најголем проблем е добивањето виза во амбасадата, бидејќи месечно во амбасадите на Балканот се издаваат околу 2.000 визи. Можам да се пофалам дека луѓето од мојата група земаат 40% од сите тие состаноци месечно. Знам како да се регистрирам и да ги учам луѓето како и каде да закажуваат состаноци. Повторно велам – бесплатно, бидејќи има многу групи и агенции кои го нудат и наплаќаат, но не успеваат“, вели Дино Клепо Гастарбајтер. Тој додава дека медицинските работници се уште се најбарани во Германија.

„По медицинските лица доаѓаат возачи, наставници, но и секакви занаетчии – електричари, керамичари, водоинсталатери. Голем проблем создава и економската криза. Сега цените донекаде се стабилизираа. Плин има, никој не се лути, струја има, нема кусок. Имаше многу хистерија, како за време на пандемијата.

Колку и да е тешка економската криза, сепак може добро да се заработи и да се живее. Удобно може да живее просечно семејство, во кое работат двајца и имаат на располагање 5.000 евра нето. Керамичарите и медицинските работници можат да заработат и до 4.500-5.000 евра. Па, ни нашиот министер го нема тоа“, вели низ смеа.

Тој рече и дека доаѓа реформа на миграцискиот закон каде полесно и дебирократизирано ќе се дојде во Германија по стручен кадар.„Кој го знае јазикот, има искуство, има училиште, ќе може да дојде директно во Германија и да реши се овде. Некои дури ќе можат да добијат германски пасош по три години, други по пет. Побарувачката за германски пасоши е огромна“, вели тој.

„Каде и да се појавам нашите луѓе сакаат да се сликаат. Ме споменуваат во сите кафулиња и на социјалните мрежи. Го мразам глорификацијата на мојот лик и верувам во добро дело. Сакале или не, ние Балканците припаѓаме заедно. Додека сме поделени таму, сите заедно живееме овде. Гастарбејтер е проект кој ова лето полни пет години.

Работа, виза, право во Германија. Од утро до вечер, неуморно се борам за сите наши деца да добијат услови достојни за човечко суштество. Да имаат се што им треба. Тоа го правам секој ден од убедување и многу љубов, на што ме научи баба ми Бисера. Никогаш не сум го заборавил моето потекло и знам што значи севап.

Кога некој ќе ме праша како да ми возврати, дали треба да ме почести, јас му велам дека не треба, а кога ќе се снајдат нека му помогнат на некој друг, како што јас им помогнав, и така ќе направиме светот е малку подобар. И, фала богу, гастарбајтерите си помагаат“, вели Дино Клепо.