Ѓурѓев: Да се формира балканска алијанса против големоалбанскиот проект

Претседателот на Српската лига, Александар Ѓурѓев, вели дека големоалбанските претензии не се однесуваат само на Косово и Метохија и јужните делови на централна Србија, туку и делови од Црна Гора, С Македонија и Грција, а Српската лига предлага формирање на балкански сојуз на овие земји со цел да се бори против него – пред се политички и дипломатски, а по потреба и воени средства.

Тој посочи дека модел за тоа треба да биде искуството на Балканскиот сојуз од Првата светска војна, што резултираше со протерување на Турците од Балканот и што ги зацврсти позициите на тогашните балкански држави.

„Денес Космет, утре Рашка, а задутре север и исток од Црна Гора, запад од Македонија и дел од грчкиот Епир. Истата закана ни се заканува на сите нас, луѓе како Курти, џихадисти оставени во племенската ера кои со помош на пари добиени од продажба на дрога сакаат да создадат Голема Албанија.

Само заедно, балканските земји и народи можат да ја уништат оваа закана и да обезбедат безбедна и мирна иднина за своите граѓани. Србија до сега беше сама во оваа борба, но со понесување товар постигна значителни резултати“ – заклучи претседателот на Српската лига, а пренесува Пинк.рс