Јована ја сонувала Свет Петка, па го прашала свештеникот што значи тоа: Ќе ги паметам неговите зборови до крајот на животот

Преподобната Мајка Параскева, во народот позната како Света Петка, се празнува секоја година на 27 октомври. Многу семејства во Македонија ја слават како куќна слава, а според верувањето таа е заштитничка на жените, сиромашните и болните.

Култот на Свети Петок е присутен не само во Македонија, туку и во Црна Гора, Србија, Романија, Бугарија, Јордан…

Сведоштвата на верниците за помошта на оваа светица во тешките моменти од животот се многубројни, исто како и приказните на оние кои тврдат дека ја сонувале. Постои популарно верување дека Свети Петка се појавува во сон од две причини – или за да обезбеди утеха или за да го предупреди сонувачот да не греши.

Јована Р. (48) од Белград за „Среќна Република“ ја сподели својата приказна за необичен сон во кој, како што вели, ја видела Свети Петка и разговор со свештеник на кој му го доверила тоа што го сонувала.

– Ретко сонувам, а уште поретко се сеќавам на соништата. Но, секогаш кога се будев под впечаток на она што го видов во сон, не можев да одолеам да не погледнам во народната книга за соништа и да се обидам да протолкувам што може да значи мојот сон – вели Јована.

Вели дека не е верник кој редовно оди во црква, пости и се причестува, но како и повеќето луѓе се моли секогаш кога ќе се најде во тешка животна ситуација.

– Штом заврши бомбардирањето во 1999 година, мојот идиличен живот почна да се распаѓа. Татко ми почина, мајка ми ја скрши раката, брат ми и снаа ми рекоа дека ќе се разведат бидејќи повеќе не можат да функционираат заедно… Во фирмата каде што работев на големо се зборуваше дека ќе следуваат отпуштања и дека јас како некој што бил меѓу последните ангажирани, веројатно нема да ја задржам работата. Како што обично се случува, работите низ куќата почнаа да се расипуваат: прво фрижидерот, па бојлерот, прво во станот на моите родители, а потоа и во станот што јас и тогашното момче го изнајмувавме – се присетува Јована.

Му се молев на Бога сè да се врати како што беше: брат ми и снаата сепак да најдат заеднички јазик, мајка ми да се опорави што побрзо и да не ме отпуштат. Секоја вечер ги кажував истите молитви, надевајќи се дека ќе бидат одговорени. Ги притискав брат ми и снаа ми да се помират, но тие не сакаа ни да слушнат за тоа. Бев и тажна и лута во исто време, дури и се скарав со снаа ми, бидејќи бев убеден дека таа е иницијатор на разводот. Една ноќ сонував необичен сон. Од никаде пред мене се појави жена облечена во црна наметка. Во едната рака носеше бројаница, а во другата крст и гранче. Ја препознав од иконата, тоа беше Света Петка. Ништо не ми кажа, само ме гледаше понекогаш благо, некогаш малку луто – вели соговорникот на нашиот портал.

Таа вели дека не знае колку долго траел тој сон, но се сеќава дека бил толку жив што се разбудила во истиот момент кога жената за која сонувала наеднаш исчезнала пред нејзините очи.

– Брзо се прекрстив и си ветив дека наутро, пред да одам на работа, ќе одам во црква. Сакав да запалам свеќи, да се помолам пред иконата на Свети Петка и да разговарам со свештеникот – продолжува Јована.

Утрото таа беше една од првите што пристигна во црквата, ги запали свеќите и застана пред иконата на светицата за која сонуваше.

– Верував дека тој сон не е случаен, па по молитвата отидов кај свештеникот на разговор. Му реков дека не доаѓам често во црква поради многуте обврски, но тој ден почувствував потреба да дојдам, да се помолам и да запалам свеќи. Тој прочита молитва за моето здравје, а потоа почувствував колку навистина ми недостига татко ми, на кој можев да му кажам се. Да беше жив, сега барем можеше да ми помогне со совети, да ме охрабри и да ми даде надеж дека се ќе излезе како што сакав. Не знам зошто, но во тој момент го видов свештеникот како замена за татко ми. Му кажав што ме мачи и тој ми рече дека Бог не ги става луѓето на искушенија кои не можеме да ги издржиме – вели Јована.
Неговите зборови и дале надеж дека тогашните животни проблеми ќе и се решат, па му рекла:

– Оче, ја сонував Свети Петка.. Ја видов само накратко, ме гледаше понекогаш нежно, понекогаш прекорно… Што може да значи тој сон?

Тогаш, вели Јована, изразот на неговото лице се променил.

– Ме погледна право во очи и ми кажа зборови кои ќе ги паметам цел живот: „Од каде знаеш дека тој сон бил од Бога?“ Бев збунет. Немав одговор, а попот продолжи: „Ако тој сон не е од Бога, тогаш не ти треба!“ Јас одговорив со прашањето: „А ако сонот беше од Бога?“ Свештеникот ми одговори: „Сите сме грешни и треба да се трудиме со своето однесување да бидеме што повеќе слични на Бога. Размислете каде грешите, па обидете се да се подобрите“, помислив длабоко. Каде грешам, а што не беше правилно во моите желби и молитви? Со тие прашања излегов од црквата – раскажува Јована.

– Бев отпуштен, но многу брзо најдов нова, подобро платена работа. Мама се опорави, но братот и снаата сепак се разведоа. Причината за нивниот развод не беше мојата снаа, туку мојот брат кој со години ја изневеруваше. Тогаш и самата сфатив дека прекорувачкиот поглед на светителот веројатно се однесувал на тоа што се скарав со снаа, бидејќи неправедно ја обвинив, вели Јована.

Вели дека веќе никогаш не ја сонувала Свети Петка но дека од свештеникот добила вредни совети кои вечно ќе ги следи: секој пат да размислува каде погрешила и да се труди да го подобри своето однесување. Подучува, додава, да не суди, да биде нежен со зборовите и да простува. Тоа им го пренела и на своите деца со кои често оди во црквата Света Петка во Калемегдан да се моли за здравје и да се заблагодари за се што има нејзиното семејство.