Јован заминал на печалба во Германија, а земјак го насамарил што пристигнал: Така измамува по десетици месечно и си зема пари

Како и многумина други кои среќата ја бараат во странство, така и Јован неодамна се преселил во Германија, поточно во Минхен, а само неколку дена по заминувањето се нашол во проблем.

Несвесен дека кога ќе му треба каква било помош ќе се најде во стапицата на измамници, пред сè на сонародник, овој човек веќе на почетокот на својот живот во странство изгубил добар дел од парите.

Јован од Србија, во една од групите на Фејсбук наменети за оние кои животот го продолжиле во Германија или планираат да го сторат тоа, објаснил дека преку оглас нашол лице кое му ветило дека може да му договори да аплицира за престој во Минхен.

Но, откако мажот му ги зел парите, наводно, од него немало ни трага ни глас – до следниот повик кога побарал повеќе пари. Затоа Џон побарал совет од други луѓе.

„Би сакал вашиот совет, за ова се работи.Дојдов во Минхен пред три месеци во сместување каде што не можев да го пријавам мојот престој, па преку оглас најдов човек кој ми договори да го пријавам престојот за шест месеци на друга адреса.

Тој исто така ми кажа дека направил и препраќање пошта на мојата вистинска адреса.За сето тоа платив 500 евра. Меѓутоа, од тој ден човекот не ми се јавува на телефон.

Му се јавив за поштата што никогаш не стигна бидејќи набрзо најдов работа и отворив банкарска сметка и си ја договорив здравствената книшка во АОК, па чекав сето тоа да ми стигне по пошта.

Конечно денес ми се јавува еден човек и не спомнува ништо за поштата. Веќе дека добиле некаков образец Е1 и дека треба да му уплатам уште 520 евра на одредена сметка за да се правдаат во општината дека живеам на таа адреса каде што ме пријавил. И после ќе ми врати штом во општина ќе видат дека сум ја платил киријата.

Уште еднаш би сакал да ве замолам за совет што да правам. Однапред благодарам!!“, напиша Јован во споменатата Фејсбук група.