Југославија во мало – се повеќе Балканци купуваат станови во оваа земја

По одморот на јадранското или јонското крајбрежје на Албанија, поранешните Југословени одлучуваат да купат станови во познатите одморалишта во земјата.

Албанија станува се поинтересна дестинација за одмор, особено за туристите од поранешните југословенски републики. Покрај летувањето во таа земја, многу луѓе се одлучуваат да купат станови, па некои одморалишта во минијатура стануваат Југославија.

Во Шенѓин, мало албанско пристаниште на Јадранското Море во близина на градот Лиеж, кое некогаш играло важна улога во српската историја, има се повеќе купувачи на недвижности од Србија, Босна и Херцеговина, Македонија, Хрватска, па дури и Црна Гора.

Долга песочна плажа, топло море, добра инфраструктура и поволни цени – ова се причините поради кои туристите од регионот се одлучуваат не само за летување, туку и за купување станови. Оваа година Албанија ја посетија повеќе од пет милиони туристи од 152 земји. Домаќините на малото пристаниште Шен Џин имаат само пофални зборови за гостите од Србија.

„Сезоната беше многу добра. Имавме туристи од сите страни – Италијанци, Срби, Чеси, Словаци, Косовари, Македонци. Среќни сме со сите, но јас имам посебна почит кон Србите. Тие се добри луѓе, добро се однесуваат и со задоволство ги пречекувам“, вели сопственикот на станот, Албан Сокај.

Албанското крајбрежје забрзано се гради. Модерните населби и хотели растат на местата каде некогаш стоеле бункери. Прифатливите цени на квадратурата и едноставната процедура за купување ги привлекуваат купувачите кон Шенѓин.

„Договорот се потпишува на нотар, потоа се плаќа имотот и се добива потврда на име на купувачот. Но, ако сте во брак, интересно е што станот оди и кај мажот и кај жената, па сите што размислуваат да купат стан без сопругата да знае – невозможно е тоа да се случи“, вели купувачот на станот Арнел Муратовиќ.

„Во моментов имаме околу осум згради и осумстотини станови, најпродавани станови се 65-75 квадрати, а цената е околу 900 евра за метар квадратен. Годинава има повеќе заинтересирани за станови од поранешна Југославија, најмногу од Србија и Босна.

Овде е безбедно, можеби овде најчесто доаѓаат оние што се таму неколку години. Што се однесува до хартиите, сите редовни хартии да бидат готови, хипотеката, актот да бидат обезбедени“, вели Есин Лекиќ, менаџер на Розафа Груп.