Ќе се офајди куќата во која ќе биде снаа – наместо да се забавува и излегува, избра штала полна со коњи: Вози трактор и работи како ковач

Штала, работилница и пазар – ова се местата каде што можете да ја запознаете Ирма, вредна девојка која по средното училиште решила секојдневно да работи рамо до рамо со својот татко, на занаети кои и не се баш најпопуларни на денешната младина.

Ирма Коругиќ (19) од Доњи Вакуф го гледала и научила занаетот од нејзиниот татко познат ковач во регионот. А кога малку пораснала и завршила средно училиште, се нашла себеси и сфатила што всушност сака повеќе од се – ковањето и коњите.

Како девојка која љубовта кон неодамна починатиот коњ ја опишува како посебна, таа изјави дека нејзиниот сон е еден ден да си купи свој коњ, кој како и претходниот ќе и биде омилен.

“Го имав овој коњ. Тој беше исплашен, но некако успеав да му се доближам, па ми веруваше само на мене. Но за жал почина… Па еден ден, кога ќе заработам пари, ќе купам сличен. Сакам коњи, понекогаш тие даваат повеќе љубов од луѓето“, тврди Ирма.

Ирма признава и дека во нејзините поранешни години родителите ја одвлекле од работилницата и шталата, со оглед на тоа дека сепак тоа е машка работа. Сепак, таа им докажа на сите, вклучувајќи ги и нејзините родители, дека оваа работа може да биде исто толку женствена.

„Кога видоа дека не можат да ми застанат на патот, тогаш едноставно ме пуштија и сега ми се најголем поддржувач“, објаснува Ирма, која заедно со нејзиниот татко удира во наковалната со чекан тежок околу пет килограми. – алатка која некои мажи тешко би ја користеле.се користи со таква прецизност.

„Апсолутно не ме привлекуваат цигари, алкохол или какви било клубови, претпочитам да бидам со коњи. Претпочитам да бидам со коњи еден час отколку некаде со пријателите“, вели таа, но признава дека има многу пријатели и наоѓа време за љубов.

Штала полна со крави е нејзиното главно место на живеење бидејќи таа едноставно обожава коњи. И тогаш соседите се воодушевуваат кога ќе седне на тракторот кој „вози“ како да е одличен возач. И таа е горда на тоа, бидејќи како сенка ја следи нејзината помлада сестра, која го работи истото, па и таа ги сака шталата, животните и овој начин на живот.