100.000 денари за девојките кои ќе се омажат и ќе донесат домазет – локалната заедница најде начин да се справи со иселувањето

Селото Лопардинце на југот на Србија, во општина Бујановац, на ергените им нуди 100.000 динари доколку „стапнат на лудиот камен“, а дополнително дава пари за секое родено дете.

Исто така, ако девојка од ова село реши да се омажи и да го донесе сопругот да живее со неа во селото, ќе добие 200.000 динари, потврди за порталот Нова.рс претседателот на Месната заедница Лопардинце, Горан Костиќ.

Како што објаснува Костиќ, станува збор за користење на фонд во кој се одлеваат пари врз основа на самопридонеси на локалната заедница, односно доброволни прилози, „кој колку има“.

Одлуката беше донесена неодамна на состанокот на Советот на општина Лопардинце, кога девет члена едногласно ја поддржаа идејата.

Претходно имавме акција, избравме најдобар домаќин, земјоделец, најдобра градина и многу други категории. Најважните награди беа патување во Грција, а имаше и бесплатни ручеци во околните ресторани.

Оваа нова акција се должи на тоа што, како што вели, селото е „преполовено“ во последните 40 години, а се трудат да задржат луѓе. Истиот ќе се реализира во соработка со Црковниот одбор, односно со Врањската епархија, а поддршка ќе даде и Министерството за грижа на селото.

„Оваа година имаме само 3 запишани ученици во прво одделение. Според последниот попис овде живеат само 707 жители. Затоа едногласно одлучивме секој што ќе стапи во брак од село да добие 100.000 динари, потоа 50.000 динари за прво дете, 100.000 за второ, 150.000 динари за трето и исто толку за секое наредно дете. „Ако девојка се омажи од село и донесе друг жител, добива 200.000 динари“, вели Костиќ.

Првата венчавка е веќе закажана за 21 октомври, се очекува да дојде националната телевизија, а младенците Милан и Николија потоа и официјално ќе ги добијат ветените 100.000 динари.