Пристигаат најави за неповолни вести за оние кои патуваат со авион

Авионските билети може да поскапат поради недостигот на рафиниран капацитет и финансиската состојба на авиокомпаниите, изјави Вилијам Волш, генерален директор на Меѓународната асоцијација за воздушен транспорт (ИАТА), цитиран од „Си-н-б-си“.

„Падот на капацитетот за рафинирање за време на пандемијата и повисоките цени на авионското гориво предизвикани од зголемената побарувачка се „загриженост“ за превозниците“, додаде Волс.

Капацитетот за рафинирање на САД падна за 5,4% во 2022-ра година од врвот во 2019-та година, што е најниско ниво во последните осум години. Падот е резултат на затворањето на рафинеријата и промените во производството поврзани со преминот кон повеќе обновливи горива.

Волс додава дека додека потрошувачите плаќаат повисоки цени за билети, авиокомпаниите не мора да прават профит.

„И со оглед на финансиската состојба на многу авиокомпании… Авиокомпаниите не заработуваат пари, тие само ги пренесуваат трошоците што не можат сами да ги покријат и кои не можат да ги избегнат“, додаде тој.

Цените на авионските билети во САД скокнаа за 25% во изминатата година. Тоа е најголем годишен пораст од 1989-та година. Само во април цените се зголемија за 18,6 отсто, според официјалните претставници на САД.