Алармантно: По канцерогените материи во чипсот, има предупредување за овој производ кој го користиме секојдневно

Високо ниво на канцероген акриламидан неодамна беше пронајдено во Чачанскиот чипс со вкус на пиперка од српски производител. Опасната материја е откриена на границата со Хрватска, соопшти Европската комисија. Сепак, тоа не е единствениот производ што може да содржи хемикалии штетни за здравјето.

Акриламид не може да се најде во свежата храна и главно се формира при преработка на храната на температури над 120 степени, но и при мала влажност, што значи печење и пржење.

Најчесто го има во чипсот, лебот, пржените компири, житариците кои ги јадеме за појадок, крекерите, бисквитите и кафето.

Ова соединение беше подетално испитувано и пронајдено во некои намирници во 2002 година во Шведска, а потоа имаше предупредување за поврзаноста на ова соединение со некои форми на рак. Акриламидот се претвора во телото во глицидамид, кој предизвикува мутации и ја оштетува ДНК.

Откако ќе се смени ДНК – тоа е опасност за сите што доаѓаат по нас.Според Хрватската агенција за храна, присуството на акриламид во храната може да го зголеми ризикот од развој на рак кај сите возрасни групи.Слично на чипсот, постои производ што го користиме секој ден и може да биде опасен.

Имено, хигиенски избелената тоалетна хартија, потоа обоена или дури и со дополнителен интензивен мирис, може да предизвикаат иритација и алергија, особено кај жените.

Покрај тоа, токсичните хемикалии како што се формалдехид или бисфенол – БПА со години ги користат производителите за подобрување и вештачко зајакнување на хартијата, а избелувањето на хартијата беше постигнато со употреба на водород пероксид или дури и хлор, чија штета за животната средина сега е добро позната на сите.

Досега, на купувачите не им беше важно што белата тоалетна хартија со миризба може да биде штетна, тие сакаа да изгледа чисто или ќе земат рециклирана хартија, а не знаејќи кој ја направил.

Познато е дека во рециклирана тоалетна хартија се пронајдени посериозни количества БПА, бидејќи суровината од која се произведува прво се третира со хемикалии за да се отстрани мастилото и нечистотијата од неа.

До неодамна, рециклирана тоалетна хартија беше широко користена во Србија, таа беше достапна на сите пазари, дури и на пазарите во хартиени пакувања натрупани. Никој не можеше да погоди или дознае – дали таа хартија поминала некаква контрола, од што е направена и како е направена и колку може да биде штетна доколку се користи секој ден, неколку пати…

Најбезбедно е да купувате производи на кои им верувате. Не треба да ве одложува ниската цена на некои непозанти производители. Пред да купите, прашајте кој производител има безбеден производствен процес и што е најдобро за вас и вашите најблиски. Важно е да знаете дека во има тоалетна хартија и крпи кои се 100 отсто безбедни.

Особено обрнете внимание на фактот дека тоалетот што го користите има сертификат IFS – што е, така да се каже, рејтинг и дозвола за безбедно користење во близина на храна. Тоа практично значи дека со таа хартија можете да го избришете лицето на детето – нема да му наштети.

Користете тоалетна хартија што не е избелена, туку направена од чиста, 100 проценти целулоза, без никакви додатоци. Во продавницата ќе го препознаете по природната, кафена боја, но и по тоа што е направен од 100 проценти неизбелена целулоза на амбалажата. Само така можете да бидете сигурни дека во производниот процес не биле користени потенцијално штетни материи.