Баба Стојанка веќе 40 години не се одвојува од нејзиното Фиќо: Ми нудат многу пари, но нема шанси да го продадам

По тесните макадамски патишта низ нововарошките села се вози „лутата машина“ четири децении, а сега зад воланот е пензионерката Стојана Миросављевиќ.

Откако го положила возачкиот испит во 1982 година, седела во „фичото“ и е во љубов со него бидејќи друга кола за неа не постои.

Љубовта кон ова безвременско возило на четири тркала што го враќа духот на старите времиња не е спорна, но на нејзиниот избор влијаеле и практични причини.

„Има лош селски пат кој води до мојата куќа и нормално може да се пристапи само пеш. Би можел да си купам друга кола, но прашање е во каква состојба би била по само неколку месеци возење.

Моето фиќо е лесно за возење, работи добро и не се расипува често. Во дворот имам уште еден постар модел што го возев пред десет години, а го користам за делови, бидејќи речиси и да ги нема во продажба“, изјави Стојана за рина.

Оваа жена привлекува многу погледи кога минува по улиците со својата бела убавица. Со ,,фиќото” ја обиколила цела Западна Србија и тој никогаш не ја изневерил по пат.

Поради нејзината навременост и зголемената популарност, често и се нудат многу пари за да го продаде, но таа не прифаќа ништо.

„Со него ги завршувам сите мои обврски, носам храна и одам да земам се што ми треба. Затоа никогаш не би го сменила“, вели Стојана.

Регистрацијата на нејзиниот автомобил се уште важи, а таа се надева дека ќе го преживее техничкиот преглед закажан за следната година.

„Луѓето повеќе не обрнуваат внимание на овие стари возила, сите тие возат некои модерни автомобили кои многу брзо се расипуваат и не се за селски патишта.

Ќе го возам фиќото додека можам, а се надевам дека нема да му се запечати судбината следниот пат кога ќе го возам на технички преглед“, искрена е оваа искусна жена возач.