Блажо го фатил Драган на радар и му ја платил казната: Трогателна средба на двајца соборци по 27 години

Во далечната 1996 година другарите Блажо и Драган последен пат се видоа по воениот рок во Бела Црква, а пред четири дена нивните животи повторно се вкрстија. Блажо на 12 август патролирал по патиштата во Црна Гора кога на радарот го „фатил“ Драган и наместо него ја платил казната.

Како и секој ден, така и на 12 август Блажо Јеремиќ го контролираше сообраќајот на патиштата во Црна Гора. На радарот „фатил“ возач кој се движел од правец на Бијело Поље кон Добраков. Немаше поим дека ќе го види познатото лице на својот војнички пријател кој го немаше видено речиси три децении.

– Ме познав кога веќе влегов во контрола и не му дозволив да ја плати казната, ја платив за мојот стар пријател, затоа што кај нас радарот не може да се прости – изјави за Телеграф.рс сообраќајниот полицаец Блажо.

Пријатното изненадување ги изненади овие поранешни припадници на ЈНА, па ја искористија можноста, која веројатно доаѓа само еднаш во животот, да се поздрават и да го забележат овој момент со една единствена фотографија.

-Беше во саботата на 12 август околу пладне. На излегување од Бијело Поље кон Добраков малку ја зголемив брзината, бидејќи брзав да стигнам до Влајковац.

На неговата униформа ги пишуваше неговото име и презиме, но го познав подоцна. Па, дали е реално по толку години да се сретнеме вака? Веднаш се гушнавме и се присетивме на моменти од војската – раскажува Драган.

Тој додава дека бил во контакт со Блажа, но преку социјалните мрежи. Ова беше нивна прва лична средба по 27 години.