(ВИДЕО) Неверојатни сцени пред манастирот кој го посетуваат многу Македонци: Десет илјади верници стрпливо во ред чекаа за едно нешто

Во манастирот Тумане вчера се одржа пресоблекување на моштите на Свети Зосим на кое присуствуваа илјадници верници.

Како што може да се види на фотографиите објавени на Фејсбук страницата на манастирот, околу светилиштето се создале бескрајни редови луѓе, а верниците трпеливо чекале во нив за да стигнат до манастирот.

По пресоблекувањето, на насобраните им беа поделени парчиња од старата облека во која беше облечен светецот.

Инаку, ова е обичај кој се спроведува секоја година и на кој секогаш присуствуваат голем број луѓе.

– Руските монаси кои меѓу двете војни престојуваа во манастирот Тумане, на празникот Свети Зосим, ​​на литија ги носеа неговите мошти во скитот. Со оглед на тоа што сега манастирот многу се посетува, тој настан и духовното празнување го преместивме во недела по Спасовден, која годинава е 5 јуни.

Потоа, по светата литургија, моштите се вадат од ковчегот, се менуваат во нови одежди, а на присутните верници за благослов се делат парчиња од старата облека на светителот. Потоа, носен на рацете на свештениците и верниот народ, свети Зосим го посети неговиот скит каде што живееше и се подвизуваше – објаснува за РТС игуменот на манастирот Димитрије Плеќевиќ.

Според проценките, на овој настан секоја година присуствуваат од 20.000 до 40.000 луѓе.

Како што е познат во последните години овој манастир е доста посетен од Македонци, па речиси да нема викенд или некој празник, а да нема организирана посета од наши граѓани.