(ВИДЕО) Уловена риба во близина на грчки остров чиј загриз го кине месото: Погледнете како откина лименка „Митос“

Властите на грчкиот остров Крит предупредуваат дека зголеменото присуство на отровни риби, кои во најлош случај може да предизвикаат ампутација кај луѓето.

Истовремено, постои голема загриженост кај рибарите бидејќи тие ги загрозуваат нивните работни места и туризмот во локалните води, пренесува Точка.

Сребрените пуфери првпат беа видени пред 20 години, а локалните жители апелираат до властите да ги информираат туристите за потенцијалниот ризик и да финансираат акција за нивно елиминирање од морската средина.

Јанис Андрулакис, претседател на префектурата Ираклион, наведува дека се регистрирани голем број несреќи предизвикани од овој вид риба, со потекло од Индискиот Океан.

„Веќе им кажавме на властите во Крит да ги информираат туристите за агресивниот вид риба. Може да се појави на 20 места низ островот. Се сеќавате ли на случајот со детето во Градот кое пред година и пол го касна оваа риба? Мораше да се оперира.

Имавме уште еден случај на Калимнос. Досега се случиле осум инциденти. Тоа се само случаи за кои знаеме, а веруваме дека ги има уште многу“, рече Андракулис.И директорот за истражување во националната лабораторија, Јоргос Серпес, потврдува дека имало напади врз луѓе.

“Некои од нив завршија со ампутација. Сребрена надувување му откина парче прст на маж додека пливаше. Сме имале и такви ситуации. Човек може да види нешто како свети и се движи. Затоа е добро да се биде внимателен додека плива. “, вели Серпес.

Сребрениот чамец на надувување пристигна во Средоземното Море преку Суецкиот канал. Тоа е исклучително отровен вид кој содржи термостабилен отров тетродотоксин во неговите мускули, гонадите, црниот дроб и кожата.

Неговата консумација е забранета во земјите на ЕУ, но во Јапонија тоа е гастрономски специјалитет познат како „фугу“, кој се подготвува на посебен начин поради неговиот смртоносен отров.Се смета дека термостабилниот отров е неколку стотици пати посилен од цијанидот.