Во оваа професија недостасуваат работници во Германија – почетната плата од 2.200 евра ретко ги привлекува

Летото е тука, но отворените базени во Германија се повеќе се затвораат поради недостиг на работници. На индустријата и недостасуваат 3.000 професионални спасители. Работата на базен има и добри страни, но со себе носи и голема одговорност – и малку пари, пишуваат германските медиуми.

Германските медиуми ја пренесуваат приказната за 61-годишен маж од Мунделсхајм во областа Лудвигсбург во Баден-Виртемберг кој работел како професионален спасувач.

„Ова се четири работни места во едно: јас сум спасител, техничар, полицаец, а понекогаш и психолог“, ја објаснува својата работа и додава дека и покрај тоа што е цел ден на базен, ова не е неговата работа од соништата. Работата на спасувачите е одговорна, со неповолно работно време – односно работат за викенди и празници.

Работата е исто така слабо платена. Почетната плата е 2.200 евра бруто.Една од причините зошто професионалните спасувачи се толку неопходни е тоа што ретко кој сака да работи толку одговорна работа за мала плата. Во овој бизнис владее вистинска криза, пишуваат германските медиуми.

Германското здружение на професионални спасувачи (БДС) проценува дека околу 3.000 од нив се водат како недостаток низ целата земја – а тој број само расте. Стравот дека Германија ќе стане општество на непливачи трае уште од 80-тите. Медиумите пишуваат дека се помалку деца знаат да пливаат.

Од десетгодишниците, дури 59 отсто не знаат безбедно да пливаат. DLRG го припишува ова на фактот дека се повеќе се откажуваат часови по пливање.

„Отворениот базен е одраз на општеството“, вели спасителот и посочува дека во својата работа треба да се справат со недостаток на почит, немири и пијаници кои ги малтретираат жените на базените.