Вработен од ресорно министерство спиел на работното место – сега мора да му платат 10.000 евра: Ме вознемируваа

Синдикалниот комесар во Министерството за демографија, семејства, млади и социјална политика на Хрватска, по долга судска постапка, докажа дека цели пет години бил омаловажуван на работното место, дека бил малтретиран и дека му било нарушено достоинството.

Затоа, според вонсудската пресуда на Општинскиот суд за труд во Загреб, надлежното министерство во Хрватска мора да му исплати отштета од десет илјади евра.

Како што се наведува, тој успеал да докаже дека од 2013 до 2018 година бил малтретиран, не добивал работни задачи, а бил исклучен од заедничката документација. Непотврдено го нарекуваа лош работник, па дури и заврши во медиумите затоа што наводно спиел на работното место.

Некој го фотографирал и ги проследил фотографиите на новинарите. Тие беа објавени со коментар дека се работи за „заспана државна службеничка“.Сега, пак, има укинување, односно неправосилна пресуда од која произлегува дека овој вработен во Министерството всушност бил малтретиран, пренесува порталот Индекс.хр.

– Не ми дадоа никакви работни задачи, а главниот секретар на министерството особено ме малтретираше на работното место. Вознемирен сум како синдикален повереник бидејќи не сакав да ја компромитирам работата како повереник под притисок на моите претпоставени, посочувајќи ги постоечките незаконитости, особено од односите со вработените.

Поради тоа моите претпоставени вршеа огромен психолошки притисок врз мене, обвинувајќи ме дека давам на медиумите информации кои го нарушуваат угледот на Министерството“, рече меѓу другото, посочувајќи на неправилности и дека се започнало во 2013 година.Од друга страна, министерството соопшти дека не го малтретирале.