Директорка во школо си донелa машини за копање криптовалути – па си вработила и лице само за тоа

Директорката на ОУ „Бранко Радичевиќ“ во Стапар, Ј.М. (50) е уа псен под сомнение дека организирал „копање“ на криптовалути со поставување на т.н. „риги“ за „копање“, дознава „Блиц“.

Дополнително, како што не официјално дознава „Блиц“, таа вработила едно лице во училиштето да се занимава исклучиво со тие задачи.

Во голема акција на Службата за справување против организиран кри минал и Специјалното обвинителство за високотехнолошки кри минал,

Ј.М. е уапсен заедно со 34 лица од територијата на градовите Сомбор, Нови Сад и општините Бачка Паланка и Апатин, поради сомнение дека сториле повеќе кривични дела.

Тие се товарат за здружување за извршување на кри вични дела, неовластен пристап до заштитен компјутер, компјутерска мрежа и електронска база на податоци.

Засега не се знае дали сите соработувале меѓу себе, бидејќи дел од уа псените се осомничени дека изма миле луѓе продавајќи им „наместени резултати“ преку социјалните мрежи.

Она што неофицијално го дознавме е дека Ј.М. имала поставени ,,ригови“ за „минирање“ на повеќе локации во градот и дека постои причина да се сомнева дека за неа работеле повеќе луѓе.