Дoкторот Ненад стана херој: Пред да оперира баба од 91 година и дал крв, а таа вели: Од сега имам уште еден внук

Хипократовата заклетва ги постави темелите на медицинската етика. А ако ја следат многу поважните, основите на хуманоста, тогаш докторот освен како професионалец, се сака и како човек. Докторот Ненад Шапоњиќ од болницата „Србија“ во источно Сараево ги поместува границите во односот лекар-пациент.

Приемот на пациент со скршеница на надлактицата и бедрената коска бараше итна операција, за која беше потребна и доволно количество крв за интервенција. Со оглед на тоа дека не можеше да се чека, лекарот пред операцијата изврши уште една хумана мисија. Тој и дал од себе доза крв на својата пациентка, 91-годишната баба.

– Размислував, пациент е пациент, колку и да има години? Кога дојдоа роднините и рекоа дека не можат да најдат крв, јас како доброволен дарител дадов крв, зошто да не? – вели докторот.

Отсега имам уште еден внук, гордо, со солза во очите, се пофали Драгица Башевиќ, старица на која докторот Шапоњиќ не само што и го зацврсти телото туку и срцето.

– Му благодарам на Бога што го родиле, толку многу го почитувам, слава за него – вели бабата.

Брзо се прошири веста за хуманитарниот гест и закрепнувањето на бабата, па пациентите формираа и своја листа на чекање.