Заработка и до 3000 евра од сезона без денар вложување: Хоби кое носи добар приход

Во долненските села, каде што планините се богати со печурки од видот вргањ, собирањето и продавањето на оваа ценета габа е еден од главните извори на приход за многу семејства.

Вргањот е една од најквалитетните и највкусните печурки, која во сушена форма достигнува цена и од 3.500 денари за килограм.

Според некои проценки, едно семејство во сезона може да заработи над 3000 евра само од печурките.

Еден од ветераните во оваа работа е пензионерот Војислав, кој секоја пролет и секоја есен се занимава со собирање и продавање на печурки вргањ, кои ги наоѓа во шумите околу неговото село.

Тој вели дека точно знае во кој дел од годината и на кое место никнуваат печурки, па само оди и ги собира, а не талка по планината како без компас.

„Јас собирам печурки уште од дете. Мојот татко ме научи како да ги препознавам и како да ги берам без да ги оштетам. Вргањот е мојата омилена печурка, бидејќи е многу вкусна и скапа. Јас ги берам само зрелите и здрави печурки, ги чистам од земјата, ги сечам на тенки кришки и ги сушам на сонцето.

Потоа ги продавам на откупувачите од градовите или директно во фабрика. Имам повеќе работа и обврска, ама добивам скоро двојно повеќе пари”, раскажува Војислав за Денар.мк каде во целост може да ја проследите сторијата.